Holsteininhevonen rotuna   

Holsteininhevonen (myös holsteiner) on saksalainen puoliverinen hevosrotu. Rotu on kotoisin Schleswig-Holsteinin alueelta, Pohjois-Saksasta. Holsteininhevosta sanotaan yhdeksi Saksan vanhimmista lämminverisistä hevosroduista. Se polveutuu muun muassa täysiverisistä ja andalusianhevosesta. Rotu on peräisin noin 1200-luvulta, jolloin munkit kasvattivat holsteininhevosta. Holsteininhevonen toimi aluksi sotaratsuna. 1500–1800-luvulla holsteininhevosia vietiin paljon kaikkialle Eurooppaan. Sodat ja teollistuminen vähensivät holsteinhevosten määrää, ja vuonna 1960 jäljellä oli vain 1280 yksilöä. Kanta elpyi, kun holsteininhevosta alettiin risteyttää täysiverioriiden kanssa. Rotu on edelleen varsinkin muihin saksalaisiin puoliverirotuihin verrattuna harvalukuinen, mutta hevosten laatu on ensiluokkainen.

Tyypiltään holsteininhevonen on kevyt lämminverinen ratsuhevonen. Säkäkorkeus vaihtelee useimmiten 160-170 cm välillä ja väritykseltään se on yksivärinen (yleisin ruunikko). Holsteiner soveltuu ratsun lisäksi myös erinomaisesti vaunuhevoseksi. Lähteet: Wikipedia

Virtuaalinen kasvatus ja kysyntä   

Virtuaalimaailmassa holsteinien kasvatus on aina ollut varsin vähäistä ja menneiden vuosien kato näkyy tämän päivän holsteinkannoissa. Pitkäsukuisia ei yksinkertaisesti ole. Vaikka lyhytsukuisia on paljon, niiden aktiivisuus jalostuksessa tuottaa ongelmia eikä sisäsiittoisuudelta voida välttyä. Holsteinien jalostus onkin pitkä ja mielenkiintoinen projekti johon kuka tahansa voi tulla mukaan.

Nykyään holsteinien kysyntä ja tarjonta ovat tasaista. Kasvattajien varsat menevät kaupan ja etsiessäsi itsellesi hevosta saat varmasti useita eri vaihtoehtoja. Mahdollisuuksia on lähes rajattomasti ja haaveilitpa minkälaisesta kasvatuksesta ja jalostuksesta tahansa, VIHY on valmis tukemaan kaikkia kasvattajia - puhumattakaan yksityisomistajista ja -harrastajista!

Virtuaalimaailmassa kuuluisimpia holseininhevosia ovat varmasti Music-tallin koulupainotteinen esikantakirjattu KRJ-III ja YLA3 palkittu ori Rubinstern, joka on periyttänyt jälkeläisilleen lahjansa, sillä puolet orin jälkeläisistä ovat KRJ-II palkittuja. Sultan I Deverce on monella tapaa mainetta ja kunniaa ansainnut hevonen. Se oli ensimmäinen kantakirjattu (II-palkinto) ja VIR MVA Ch- arvonimen saavuttanut holsteinori. Sultan on 2003 vuonna vaikuttanut ori eikä sen jälkeläisiä tai nimeä juurikaan tavata tämän päivän holsteinien sukutauluissa, enemmänkin suomalaisten puoliveristen. Myös nykyhetkeen on rantautunut muutama suosittu ori; Mafia GER jakaa mielipiteitä massahevosena ja vaikuttavana periyttäjänä. VIR MVA Ch, KRJ-II ja KTK-II palkittu Mafia vaikutti 2006-2007 luvulla (ja vähän sen molemmin puolin). Etenkin 2007 vuonna paljon nähty ja vaikuttanut holsteinori Dark Arts oli VIR MVA Ch palkittu holsteinori jonka jälkeläislista on huimaava. Silti yksikään jälkeläisistä ei ole lähelläkään isänsä asemaa. Varsoista tunnetuin mahtaa olla KRJ-I palkittu holsteinori Cigarette 54.

Holsteininhevosten heikko kasvatushistoria on virike ja inspiraatio tämän päivän holsteinkasvattajille. Ei ole vieläkään mahdotonta luoda kuuluisia ja muistiin jääviä jalostusoreja ja -tammoja. Pidä kiinni määränpäästäsi, se tulee olemaan rankkaa, mutta myös hyvin palkitsevaa!