ARSON ROX
kuollut 30.8.2010

    

trakehnerori Arson Rox, 160 cm, ruunikko
syntynyt 13.4.2009 GER, kasvattaja Roxbury / omistaja Cery
koulupainotteinen, ko. Grand Prix, meriitit: VIR MVA Ch, KRJ-I, YLA2

Tutustuin Arsoniin eräänlaisilla kasvattajapäivillä, mukana oli myös Roxbury esittelemässä vuoden 2009 lupauksia. Parikuiset varsat vaikuttivat huolellisen jalostustyön tuloksilta, joten päätin hivuttautua lähemmäs kehää Roxburun varsojen ollessa esittelyvuorossa. Kaikki varsat ilmoitettiin myös myytäviksi. Joukossa oli kaksi rautiasta tammavarsaa, kumpikin hieman hienommasta saksalaissuvusta sekä kaksi orivarsaa, joista toisen isä edusti Suomea ja toisen suku oli menestynyt kansallisella tasolla ympäri Eurooppaa.

Tarkoituksenihan ei ollut kysellä hevosista sen enempää, vain vilkaista lähempää näitä siniverisiä varsoja ja jatkaa karkkikojuille. Pimeä voima sai minussa kuitenkin vallan ja pakotti minut kasvattajan, Rion puheille. Myyntipuheeni ilmeisesti vakuutti hänet ja päädyin kansainvälisen suvun omaavan Arsonin omistajaksi. Olin enemmän kuin tyytyväinen varsaan. Rio lupasi esitellä varsaa henkiökohtaisesti Roxburyssä seuraavana päivänä, jonne ajoinkin heti aamusta katsomaan Arsonia. Päästessäni talliin Rio läimäyttikin narun käteeni, jonka päässä seisoi tumma, hölmistyneen oloinen orivarsa. Hetken ajan tuijotimme orin kanssa toisiamme, lopulta sen huomio kiinnittyi oven pielessä rehottavaan ruohoon ja kiskoi minut mukanaan tallin läpi ovelle. Tuon tilanteen tulen muistamaan aina... Se oli nöyryyttävää, miettikää nyt! Pieni alle puolivuotias kiskoo aikuista naista perässään. Ei Arson kiusallaan mitään tehnyt, pieni hömppä varsa.

Siirryimme tallin sisätiloista ulkokentälle, jonne tuotiin myös orin emä. Parivaljakkoa irtojuoksutettiin nähdäkseni Arsonin puhtaat ja lennokkaat liikkeet. Siinä oli enemmänkin kuin kouluhevosen verta - se näytti jumalaiselta ravatessaan rauhallisesti kauniin emänsä vierellä. Varsa oli nähtävästi oppinut myös moitteettoman näyttelyasennon jo kohdussa. Rio leveili upealla varsallaan vielä viimeistä kertaa ennenkuin se laillisesti siirtyisi minulleen. En löytänyt orista mitään vikaa. Se käyttäytyi rauhallisesti ja tutki ympäristöä jatkuvasti korvat höröllä, mikä oli terveen ja elämäniloisen hevosen merkki. Löimme kaupat lukkoon ja jäin odottamaan kesään.

Omakotitaloni pihassa on ennenkin asunut hevosia, joten Arson sai ensimmäisen asuinpaikkansa myös sieltä. Kun tarkemmin miettii, jokainen kilpahevoseni on saanut ensimmäisen kotinsa sieltä. En kuitenkaan halunnut, että Arson joutuisi olemaan yksin, joten toin toisen nuoren orini, Rollen Arsonin seuraksi tarhailemaan ja talliin poikien juttuja puhumaan. Arson muutti meille kotiin heti vieroituksen jälkeen ja ikävöi äitin perään kauan aikaa, ennenkuin asettui kodiksi. Rollen kanssa ori tuli heti juttuun ja pojat pidettiin samassa tarhassakin hetken aikaa, mikä ei (tietenkään) ollut orien kasvaessaan mikään turvallinen vaihtoehto. Kuten kaikki muutkin varsani, Arsonin halusin kouluttaa itse. Meillä kotona on asunut aina niin paljon hevosia, että tarhojen, kolmipaikkaisen tallin ja laidunten lisäksi meillä on valkoaitainen pohjustettu kenttä, joka toimi kesällä erinomaisesti. Talvisin varsojen kanssa siirryttiin lähitallin maneesiin, jonka käytöstä kuitenkin peritään mielestäni järjetöntä vuokraa.

Arson sai satulansa selkään ensimmäistä kertaa reilun kolmen vuoden ikäisenä. Minun ja Arsonin välille oli kolmen vuoden aikana ehtinyt syntyä käsittämätön side, me kumpikin ymmärsimme toisiamme vain vilkaisemalla päälle. Orin luottamuksen huomasi koulutusvaiheessa, se luotti tietäväni, mitä teen, vaikka kaikesta se ei pitänytkään. Satula lensi monta kertaa kun se ensi kertaa selkään istutettiin. Lopulta Arson alkoi yhdistämään satulan miellyttäviin kokemuksiin, kuten raikuviin kehuihin ja herkkuihin. Vaativattomana hevosena Arson ei pistänyt pahakseen, vaikka herkut jäivät pois, mutta satula pysyi selässä. Olin sanoinkuvaamattoman ylpeä. Suitset olivat Arsonille tuolloin jo vanha juttu, sillä keväällä olimme kiertäneet useammissa näyttelyissä, joista keräsimme myös menestystä ja nimeä. Talutus, hoitotilanteet ja varustus olivat Arsonille arkipäivää. Seuraavaksi aloin jännittämään ensimmäistä selkäännousua.

Oli talvi ja vietimme kallista aikaa lähitallin maneesissa. Arsonia oli juoksutettu satula ja pieni paino selässään, mutta kukaan kaksijalkainen ei sinne ollut vielä noussut. Olimme totutelleet paljon ajatukseen eikä ori pitänyt siitä lainkaan. Isä ja setäni pitivät orista kiinni kun ponnistin itseni jalustimen varaan, minkä seurauksena setä sai muodokkaan mustelman käsivarteensa. Ori kuitenkin ymmärsi tehneensä väärin ja malttoi mielensä, kun koitimme uudestaan. Orilla on ollut aikaa sulatella ajatusta siitä, että joku ratsastaisi sillä. Silloin oli 13. päivä lokakuuta. Isäni oli taas apuna pitäen jo siinä vaiheessa lihaksikkaasta Arsonista kiinni, kun minä nousin selkään panssaroituneena. Ori peruutti itsensä seinään ja jäi jäykkänä seisomaan paikoilleen kun tunsi vajaan 60 kilon painolastin selässään. Se käänteli korviaan ja kuunteli rauhallista ääntäni. Viitoin isää päästämään irti, itse istuin selässä hetken, sitten heittäydyin alas ja Arson sai jälleen paistatella kiitollisuudessa.

Luottamus kasvoi päivä päivältä ja harjoitus harjoitukselta. Arson huomasi, ettei joutunut manalaan, vaikka välillä kiikahdinkin sen selkään. Ori huomasi myös olevansa yhä elossa, vaikka käveli eteenpäin minun istuessa selässä. Ori osoittautui rehdiksi ja oppivaiseksi. Se muisti opetellut asiat vielä useamman päivän päästä eikä säätänyt omiaan jos ei tiennyt mitä tehdä. Arson ilmoitti tekemällä äkkipysähdyksen, jos ei tiennyt, mitä halusin. Kärsivällisyydellä ja lukemattomien virheiden kautta olimme siinä tilanteessa, että päätimme kokeilla ensimmäistä laukkaympyräämme. Oli kevät ja aurinkoinen päivä, joten teimme ensimmäisen laukkaharjoituksen kentällä. Arson totteli uskomattoman hyvin ääniapuja, mikä varmasti johtui siitä, että sitä oli juoksutettu paljon liinassa ja olipa ori osoittanut toimivansa erinomaisesti myös kärryjen edessä, missä käytin lähinnä vain ja ainoastaan ääniapuja. Ravailimme orin kanssa tuttuun tapaan pääty-ympyrällä. Askel oli kiirehtiväinen eikä kovinkaan tasainen. Arsonin sai ratsastaa kunnolla lämpimäksi ennenkuin se sai tahtia ja tempoa askeliinsa. Ori hölmistyi kunnolla kun pyysin siltä laukkaa, mutta lopulta se sieltä tulikin. Arson laukkasi raketin lailla, tuhatta ja sataa tehden kuolettavan vaarallisia käännöksiä kulmissa - juuri sellaiseksi olinkin kuvitellut ensimmäisen laukkamme. Laukka ja tempo olivat projektimme aina kesään asti. Kesällä Arsonin ollessa viisi ja puoli vuotias siinä ilmeni kouluhevosen piirteet. Orin lihakset olivat kehittyneet juuri oikeilta alueilta ja se oli laatutyypiltään ja rakenteeltaan muutenkin erinomainen. Ratsastaessa se oli alusta loppuun kuuliainen ja rauhallinen eikä tehnyt mitään ennen käskyäni. Taisi Arsonilla olla pieni pelko takana. Monesti ori on saanut melkoista huutia kun on yrittänyt leikkiä kustannuksellani.

Arson ja minä olimme erottomattomat. Orista kehittyi viisas, rehellinen ja varma kouluratsu. Se oppii jatkuvasti yhä enemmän. Uskon siinä olevan potentiaalia aina Grand Prix tasolle, tosin en ole varma sen pienestä koosta. Joka tapauksessa ori tulee valloittamaan vähintään Intermediate luokkia!

Oria voisi sanoa tavalliseksi nelijalkaiseksi tallaajaksi, joka ei anna ensivaikutelmaa miljoonien arvoisesta GP-tason siitosorista. Ori asustaa meillä kotona Rollen kanssa, jolta Arson on varmaankin oppinut hyvät tallitapansa. Rolle kuitenkin on oreista se vanhempi ja pomottaa usein Arsonia minkä ehtii. Arson on rauhallinen oriksi, vaikka välillä sukupuolen valtava kiihko ottaa vallan ja ajaa Arsonin epätoivoisiin, orimaisiin tekoihin, kuten tarhasta karkaamiseen ja pomotteluun näin yleensäkkin. Perus-Arson on se, joka kiltisti odottaa, että saan sen iltapöperot ruoka-astiaan eikä edes katso annostaan ennen lupaani. Vaikka karsinan ovi olisi auki, se ei astu milliäkään ovirajan yli ellen pyydä sitä tulemaan. Näihin tapoihin Arson on oppinut aivan varsasta asti. Muistan nuorempana hevostyttönä kuinka olin kateellinen vanhemman kaverini hevosesta, joka ei tehnyt mitään ilman omistajansa lupaa. Oria nähtiin kotitallilla harvoin riimun päässä, sillä se seurasi, pysähtyi ja juoksi omistajansa vierellä. Sain hirmuisen motivaation omistaa itsekkin joskus sellaisen hevosen. Arson on myös niin miellyttämisen haluinen hevonen, että se aivan pakahtuu saamistaan kehuista kun käyttäytyy siivosti.

Tämä tapaus on kuitenkin sen verran energinen, ettei tulisi kuuloonkaan taluttaa oria ilman riimunnarua edes omalla pihamaalla. Arson hyppii ja pomppii joka ikinen aamu päästessään tallista tarhaan tai laitumelle. Älytöntä millaisen ilon ulkoilu voi tuottaa jollekkin... Arsonilla on aina sama kaava sen päästessä aamuisin ulos: laukataan hillitöntä vauhtia aitausta ympäri, härnätään Rollea niin, että se melkein syö Arsonin, syödään, nukutaan ja jos jaksaa niin tehdään ilkeyksiä, esim. purraan tai potkitaan aitaa tai joskus jopa karataan naapurin Teuvon omenapuulle ja sitten syödään vähän lisää. Muuten Arson on mukava kaveri taluttaa ja siksi teemmekin etenkin kesäisin paljon kävelyretkiä läheisissä metsissä ja maanteillä. Arson on kevyt ja mukavan virkeä, eikä sitä tarvitse hinata perässä tai pukkia syrjään kun se on kävellä päälle. Myöskään traileriin taluttaminen ei ole ongema, onhan Arson reissanut pienestä asti ja ori on yhdistänyt trailerin mielenkiintoisiin matkoihin ja jännittäviin päämääriin, joissa tapaa uusia heppakavereita. Trailerista pois tulo on ollut pieni ongelmamme viime aikoina, Arsonista on hirveää kulkea sokkona ramppia alaspäin ja vielä takaperin. Usein se tuleekin sieltä pois yhdellä isolla loikalla ja silloinkin vain minun syyssäämänä. Näky on varmasti huvittava ja usein monta hymyilevää naamaa onkin ollut seuraamassa tätä showta kisapaikoilla.

Arson ei tiedä varmaankaan mitään niin ihanaa (omanasoseen jälkeen) kuin harjaushetket. Joskus kuulostaa, että Arson kehräisi kun suka liikkuu tasaisin yhtämittaisin vedoin sen karvalla. Se antaa hyvin hoitaa itsensä eikä pistä lainkaan pahakseen, vaikka sen turkissa ei mutatakkuja olisikaan. Kaviot ovatkin asia erikseen. Takajalat ovat aina puhdistettava tappelun kautta eikä Arson muuten ole mikään kepeä vastus! Kukaan ei osaa arvata mikä niiden takakavioiden putsaamisessa on Arsonin mielestä niin vastenmielistä. Varustus ja satulointi on Arsonille merkki jostain tosi kivasta, siksi se tuntuu aina heräävän uudestaan henkiin kuullessaan solkien kilinää. Joskus orilla oli tapana vetää ilmaa pussit täyteen satulavyötä kiristäessä, mutta tuo paha tapa on jo karsiutunut pois ja onneksi niin - en voi sietää pullistelevia hevosia. Päivästä riippuen kuolaimet eivät aina maistu orille, mutta kuuliaisena ja nöyränä hevosena se kuitenkin alistuu ihmisen tahtoon ja ottaa nuo elämästä ja kuolmeasta määräävät rautapalat suuhunsa.

Arson ei ole aina ollut ratsuna sellainen, kun se on nyt. Ennen sillä tuntui olevan kiire joka paikkaan eikä ori meinannut malttaa odottaa apuja vaan ennakoi hyvin paljon mikä usein johti virheisiin. Iän myötä Arson on oppinut tasapainoiseksi ja kärsivälliseksi ratsuksi joka on hyvin miellyttämisen haluinen. Arsonilla on suvussa kulkevat lennokkaat ja erittäin näyttävät askellajit jotka vaihtuvat puhtaasti ja sulavasti. Olemme aina pitäneet huolta orin notkeudesta ja lihaksistosta jonka tulos näkyy tänäpäivänä, sillä Arson taipuu kissan lailla. Kuumuus, hiki ja rasitus paljastavat sen treenatun kropan jota kukaan tamma ei voi olla tuijottamatta. Arson on virkeä ratsu, joka kuitenkin osaa olla vaativa jos niin tahtoo. Se vaatii ratsastajan jokaisen lihaksen käyttöön eikä ole osaavinaan pohkeenväistöä ilman kättä, pohjetta, painoapuja ja katsetta - joopa joo. Ei tarvitse kuin ajatella niin ori tekee, mutta joskus Arsonista on ihanaa laittaa myös ratsastaja töihin. Kouluratsastus on tämän orin bravuurilaji, siitä ei päästä mihinkään. Arson oppii valtavan nopeasti ja on itsevarma. Se luottaa itsensä tietävän mitä tehdä ja miten. Minusta se on valtavan ihailtava piirre Arsonissa.

Oria ajateltiin toivottamaksi tapaukseksi esteratsastukseen. Kuiten vielä koulutusvaiheessa työskentelimme paljon myös esteillä jotta mielenkiinto säilyy ja Arson nautti hyppäämisestä ihan silmin nähden. Nykyään kuitenkin kouluratsastus tuo orille suuremman tyydytyksen vaikkakin esteet ovat ihanaa vaihtelua koulutreeniin. Hyppykapasiteetti on yllättävän korkea, mikä sekin varmasti kulkee veressä, löytyyhän suvusta useampi monitoimihevonen, joiden varsat ovat saattaneet menestyä esteillä itseasiassa paremmin kuin koulussa. Arson on aivan eri luonne esteillä - se on malttamaton ja suorastaan hyökkii esteitä kohti. Ratsastajalta vaaditaan rauhallisuutta, tasapainoa ja vielä enemmän päättäväisyyttä. Arsonille täytyy osoittaa että ennen ei puomeja ylitetä ennenkuin ratsastaja niin määrää. Hyppytekniikka on moitteeton ja puhdas. Etenkin irtohypytyksestä ori nauttii silmittömästi! On ihanaa juosta niin lujaa kuin jaloista lähtee ja välillä ponkaista yli metrin korkean puomiaidan ylitse.

Arson toimii kärryjen edessä vähintään yhtä hyvin kuin kouluratsuna. Se nauttii rauhallisista kärryretkistä kesäisillä hiekkateillä ja kokee itsensä selvästi muita arvokkaammaksi saadessaan kantaa valjaita ja vetää nelipaikkaista antiikkikärryä. Kyllä vain, meillä kotona on isopyöräiset antiikkikärryt ja Arsonille täysin istuvat valjaat joista löytyy silmälaput ja kaikkea! Tämä ori se vasta onkin näky kärryjä vetäessään... Hiekkateistä puheen ollen, Arson on osoittanut olevansa täysin maastovarma. Sen jalat ovat vahvat eikä ori kompastele oikeastaan koskaan edes vaikeakulkuisella metsäpolulla. Kaippa se vähän nostelee jalkojaan egomaisen korkealle, mutta ainakaan ei kaadu turvalleen. Rekat saattavat aiheuttaa prinssille sydänkohtauksen, muuten autot ovat Arsonin kavereita. Rekan tullessa näkökentälle on jo Arson laukkaamassa kotia kohti. Aina se ei ole rekkoja pelännyt, mnutta ori jäi kammoksumaan erästä pirumaista rekkakuskia ja tämän verenpunaista puurekkaa joka tööttäili ja ajoi tuhatta ja saata ohitsemme kun olimme Arsonin kanssa maastossa. Tuolloin Arson hyppäsi syvään ojaan karkuun ja minä jäin pientareelle. Rekka ei edes pysähtynyt vaan ajoi päinvastoin nopeampaa pois paikalta. Onneksi Arson ei lähtenyt mihinkään. Yleensäkkään kun ratsastaja tippuu, Arson ei ota askeltakaan, varsinkaan maastossa. Kentällä tai maneesissa se saattaa hyvinkin juosta villihevosen lailla voitonriemuisena ympäri uraa.

Eläinlääkäri on Arsonin vanha kaveri. Sama eläinlääkäri on hoitanut meidän oria kohdusta asti ja Arsonille tämän henkilön näkeminen on aina iloinen asia. Se ei pelkää piikkejä tai muutakaan vaan seisoo rauhallisena odottaen toimenpiteen päättymistä. Epäilen kyllä, että Arson on huomannut näiden toimenpiteiden parantavan sen oloa, ei Arsonkaan aina ole terve ollut, mutta eläinlääkärin käynnin jälkeen ori on taas oma itsensä. Kengittäjä onkin asia erikseen. Arsonia on harvinaisen vaikea saada tarhasta pois (yleensähän se ei ole temppu eikä mikään) kun kengittäjä on lähettyvillä. Oria selvästi pännii seisoa kauan aikaa kolmella jalalla jonkun takoaessa neljättä. Takajalat ovat tässäkin tapauksessa varsinainen ongelma, mutta kengittäjä saa jalan minua nopeammin ylös - onhan hän vahvempi mies. Arson pitää lähestä kaikesta elämänsä arkipäivään kuuluvista askareista, paitsi tietenkin kengittäjästä ja takajalkojen putsaamisesta. Myös kesäiset pesuhetket kuuluvat Arsonin lempijuttuihin. On ihanaa seistä viilentävän vesisuihkun alla. On myös hyvin hauska näky kun ori juo suoraan letkusta vettä - sen naama on aina ihan märkä!


Skeleton Scene CIS
KRJ-I
trak, ruunikko, 165 cm, VH-44581
Da Vinci Code
KRJ-I, YLA2
Wincey GER
Beatrice
Phantome
VIR MVA Ch, KRJ-II, YLA2
Phantom of the Opera
Francesca
Cougar Kitten CIS
KRJ-II, YLA3
trak, rautias, 168 cm, VH-44595
Bad Apples
VIR MVA Ch, KRJ-II
Bad Feelings
Rose's Name
State of Mind
69 KRJ-sijoitusta, YLA2
Dr. Feelgood
Late Goodbye

Mitä sitä enempää Arsonin sukua ylistämään... Näkeehän sen likinäköinenkin, ettei Arsonin suvusta turhia hevosia löydy. Kaikki netistä löytyvät hevoset ovat laatuarvosteluissa palkittuja, osa myös on kerännyt arvonimiä upean rakenteensa ansiosta. Mutta sehän on selvä, että Arson tulee pyyhältämään näiden kaikkien ohi!

Isälinja on pullollaan kuuluisia ja mainetta niittäneitä trakehner-hevosia. Kuten valtaosa suvun hevosista, Arsonin isä Skeleton Scene CIS on edesmenneen menestyksekkään Ciar Dressagen kasvattihevonen. KRJ-I palkittu ori on periyttänyt innokasta luonnettaan myös tälle pojalleen. Ori omaa upeat liikkeet ja vakaan ratsun pään, mikä kulkee suvussa. Pitkäjalkainen ruunikko ori oli värinsä puolesta pieni yllätys, sillä Scenen isä Da Vinci Code on huomiota herättävän hyvärakenteinen kimo ori. Decoksi kutsuttu ori on luonteeltaan täysi kymppi ja kuuluu selvästi siihen hevostyyppiin, joka ei kertakaikkiaan vain jaksa stressata turhista asioista. Orin osaavuudesta kertoo KRJ-I palkinto, jonka se on kaikkien sääntöjen mukaan ansainnut, samoin YLA2-palkinnon.

Decon isä, Wincey on Puolassa I-palkinnolle kantakirjattu kimo trakehnerori. Mainetta niittänyt suosittu siitosori, jonka jälkeläiset tunnetaan ympäri Eurooppaa kansallisella tasolla menestyvinä kilpa- ja siitoshevosina. Winceyn isä Hilfiger W on hieman vaatimattomampi trakehnerori, jonka liikkeet eivät riittäneet juurikaan vaativaa tasoa korkeammalle. Wincey onkin yksi orin harvoista jälkeläisistä jotka pääsivät ratsastuskoulua pidemmälle. Winceyn emä Blinding on tiettävästi ollut puolalaisen ratsastuskoulun hevosia.

Decon emä, Beatrice edustaa myös puolalaista sukulinjaa. Tamma tuotiin kantavana Saksaan, jossa Da Vinci Code syntyi. Beatrice toimii lähinnä siitoshevosena eikä juurikaan ole kerännyt palkintoja kilparadoilla, mutta nekin palkinnot löytyvät Intermediate-tasolta. Bean isä Thunderbolt toimi ennen ruunausta lyhyen ajan siitosorina ja pysyi harrastehevosena eikä päässyt kilpakentillä sen pidemmälle. Tamman emä Parade Or Not tunnettiin myös tavallisena pulliaisena tuntiratsun ammatissa. Beatrice ei ollut tamman ainoa varsa, kumpikin varsoista kuitenkin otti tuntumaa vaativan tason kouluradoista.

Phantome tuntuu olevan paljon enemmän kuin hevonen. Sen rakenne on palkittu VIR MVA Ch- arvonimellä, KRJ-II palkinto kertoo upeasta työskentelystä kouluradoilla ja YLA2-palkinto yleisestä panostuksesta, taidosta ja hyvinvoinnista. Tammaa kuvaillaan energiseksi ja temperamenttiseksi, mutta kuitenkin upealiikkeiseksi. Tamman isä Phantom of the Opera tunnetaan monipuolisuudestaan, sillä se kilpaili vähän joka lajia; koulua, esteitä, kenttäratsastuksesta ja taisipa päästä maistamaan valjakkoajon makua. Ori on siittänyt useita menestyjävarsoja, joiden huima kapsiteetti huhutaan olevan Phantom of the Operalta peräisin. Operan isä Charlie Chaplin oli vaatimattomampi hevonen eikä kerännyt mitään mainittavaa huomiota tai menestystä, samaa ei voi sanoa Operan emästä Mercedestä, joka oli ihailtava kouluratsu vaativalla tasolla ja myöhemmin myös vaikuttava siitostamma Saksassa.

Arsonin emä Cougar Kitten CIS on myös Ciar Dressagen kasvatteja ja ennenkuin tamma minua ulkomuodoltaan tai omalla menestyksellään sykähdytti, rakastuin sen sukuun. Bad Apple on minulle ennestään tuttu hevonen, jonka kanssa en kuitenkaan ikinä päässyt lähietäisyydellä. Nyt olen kuitenkin silittänyt orin varsaa Kittyä ja vieläpä omistan sen lapsenlapsen! Cougar Kitten itse on YLA3-palkittu rauhallinen ja vakaa kouluhevonen, joka on menestynyt Intermediate-tasolla. Bad Apple on trakehner, jonka jokaisen tulisi tietää. Orin rakenne on palkittu VIR MVA Ch-arvonimellä ja kouluratsastussuoritukset KRJ-II palkinnolla. Henkilökohtaisesti olen hyvin iloinen, että orin varsamäärä on rajoittunut viiteen. Orimaista vilkkautta omaava Omena kuvaillaan myös seuralliseksi hevoseksi.

Omenan isä Bad Feelings on vähintään yhtä menestynyt kuin poikansa, sillä se on kerännyt huikeasti mainetta kouluhevosena. Orin omistaja veikkaa, että Bad Feelingsiä tullaan kysymään jalostukseen vielä kauan sen kuoleman jälkeen, onhan se vaikuttanut paljon ihan maailmanlaajuisesti. Orin isä Feltable keräsi myös palkintoja kouluradoilla, mutta loisti vähintään yhtä kirkkaasti myös esteradoilla. Bad Feelingsin emä Marseilles ei ole kerännyt mitään mainitsemisen arvoista menestystä, vaikkakin sen jälkeläisiä tunnetaan valtakunnallisella tasolla, sillä Marseilles toimi jonkin aikaa siitostammana synnyttäen useita tähtiä.

Rose's Name toimii Saksassa harrasteratsuna ja kuulemma sopiikiin hommaansa täydellisesti rauhallisen luonteensa puolesta. Menneisyydessään tamma kilpaili vaativalla tasolla kohtuullisella menestyksellä. Tamman paikka huomattiin kuitenkin olevan tavallisena arkipäivän ratsuna, tai ei ehkä tavallisena - kaikissahan näisäs nelijalkaisissa on jotain erikoista ja kullan arvoista. Tamman isä Nameless kilpaili ja menestyi sekä koulu- että esteratsastuksessa unohtamatta valjakoajoa! Orilta löytyy useita jälkeläisiä, joista kukin on painottunut omaan lajiinsa perien voitontahtoa tältä isältään. Rosen emä Egyptian huomattiin varsasta asti ja se kantakirjattiinkin jo nuorena I- palkinnolla. Tamma ei kuitenkaan kilpaillut vaativaa tasoa korkeammalla, mihin lienee omat syynsä, sitä ei kuitenkaan kukaan usko, etteikö tammalla olisi kapasiteetti riittänyt.

Cougar Kittenin emä State of Mind on tuokin Ciarin hevosia. YLA2 palkittu tamma kuvaillaan hieman kärttyisäksi neidiksi, joka on perusluonteeltaan kuitenkin ihan kiva kaveri. Kouluratsastuksessa Grand Prix-tasolla kilpaillut tamma on varmasti periyttänyt korkeita liikkeitään ja kapasiteettia jälkeläisilleen, joista kaikki kilpailevat GP-tasolla myöskin Kittyä mukaan lukematta. "Minnin" isä Dr. Feelgood herätti huomiota jo kovin nuorena ja se kantakirjattiinkin 3 vuotta täytettyään I- palkinnolle. Ori herätti kiinnostusta kotimaassaan minkä lisäksi sen maine levisi pian ulkomaille. Orin menestys on painottunut näyttelyihin, mutta koittipa se onneaan myös kouluratsastuksessa ja pärjäsikin hyvin. Feelgoodin isä Paradise City on Grand Prix-tason kouluratsu ja myös näyttelyissä ja siitoshevosena menestynyt trakehner. Syötävän suklaan ruskea hevonen siirtyi kuitenkin vihreille laitumille ennen aikojaan onnettomuuden saattamana. Feelgoodin emä Bronze edustaa vaatimattomampaa harrasteratsua. Tamma kilpaili seuratasolla, mutta päätyi puoliverisiittolaan siitostammaksi. Bronzen suvussa kuitenkin on useampi GP-tason hevonen, mikä näkyy tamman menestyineissä jälkeläisissä.

Late Goodbye, joka on Minnin emä, omaa hyvin samanlaisen luonteen kuin varsansa. Late Goodbyen menestys kouluradoilla on ollut hyvää ja menestyksekkään ratsunuran jälkeen tamma päätyi siitostammaksi ja synnyttikin useamman koulutähden. Tamma näyttäisi olevan erittäin hyvä periyttäjä. Tamman isä Needles And Pins on Englannissa vaikuttanut siitoshevonen joka oli myös odotettu varsa. Ori on edustanut Britanniaa kansainvälisellä tasolla parhaimpina vuosiaan. Orin puoliso ja Late Goodbyen emä Winds of Change tunnettiin erittäin merkittävänä siitostammana. Tamma kantakirjattiin I- palkinnolle huippupistein ja sen varsat ovat lähes poikkeuksetta kilpailleet hämmästyttävin tuloksin. Hevosille, joiden suvussa Winds of Change esiintyy, on suuri kysyntä ympäri maailmaa.

Jälkeläiset
ori Artes (s. 30.3.2010), om. Roxbury
tamma Alrica (s. 7.7.2009), om. Jenna. H
tamma Synd Jolene (29.5.2009), om. Shavo
ori Roxtergang DAF (s. 15.5.2009), emä Ophelia FD
tamma Spiderella SIN (s. 12.5.2009), emä Akane Celt


Kilpaura

VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 2009.

Kouluratsastusjaoksen elokuun laatuarvostelutilaisuus 30.8.2009
22 + 10 + 22 + 40 + 8 = 102p = KRJ-I

☆ ☆ ☆ ☆ tähteä Trakehnerorikatalogin arvostelutilaisuudessa 26.9.2009
28 + 20 + 24.5 + 20 + 40 + 6 = 138.5p

NJ-näyttelyt
11.6.2009 Ferraro > MVAsert, pt. Shonna
30.6.2009 Barrier Stall > MVAsert, pt. Anette N.
25.5.2009 Amelie > MVAsert, pt. Kati S

Ratsastuskilpailut

KRJ-kouluratsastus, 72 sijoitusta
03.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (2/30)
04.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (2/34)
05.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (5/34)
07.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (5/34)
07.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Helppo B (3/34)
16.04.2009 Stonegarden, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (2/50)
20.04.2009 Stonegarden, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (6/50)
29.04.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (5/30)
27.04.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (3/30)
27.04.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (1/30)
21.04.2009 Stonegarden, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/50)
22.04.2009 Stonegarden, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/50)
16.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/30)
25.04.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (1/30)
26.04.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (1/30)
27.04.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (5/30)
21.04.2009 Headway, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (2/50)
23.04.2009 Headway, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/50)
23.04.2009 Headway, KRJ-kouluratsastus: Intermediate II (4/23)
25.04.2009 Maple's Stable, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (3/40)
01.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (2/30)
02.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (4/30)
01.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (1/30)
01.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (2/30)
01.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (3/30)
03.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (2/30)
03.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (1/30)
03.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (5/30)
04.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (5/30)
05.05.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (1/30)
11.05.2009 Fiacre, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/21)
14.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Intermediate I (1/50)
14.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Intermediate II (6/50)
14.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/50)
15.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (7/50)
16.05.2009 Daftomor, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/60)
17.05.2009 Daftomor, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (1/60)
17.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Intermediate II (1/50)
17.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Kür: Intermediate II (6/50)
18.05.2009 Daftomor, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (2/60)
19.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/50)
20.05.2009 Daftomor, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (1/60)
20.05.2009 Daftomor, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/60)
22.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (7/50)
22.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (6/50)
22.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/50)
22.05.2009 Daftomor, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/60)
23.05.2009 Daftomor, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (7/60)
15.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (2/30)
19.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/30)
21.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/30)
22.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/30)
23.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/30)
23.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/30)
29.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (2/30)
29.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (2/30)
31.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/30)
31.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/30)
31.05.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (2/30)
01.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (1/30)
02.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (5/30)
02.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/30)
03.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (1/30)
04.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (4/30)
05.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (1/30)
07.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (2/30)
15.06.2009 Aweia, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/50, 82.361%)
27.06.2009 Devilish, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (9/100)
28.06.2009 Roxbury, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (1/30)
28.06.2009 Magnitude, KRJ-kouluratsastus: Grand Prix (3/40)
15.07.2009 Barrier Stall, KRJ-Cup: Prix St. Georges (5/180)

VVJ-valjakkoajo, 8 sijoitusta
08.05.2009 Mörkövaara, VVJ-valjakkoajo: Noviisi yhdistetty (4/36)
11.05.2009 Mörkövaara, VVJ-valjakkoajo: Noviisi yhdistetty (3/36)
13.05.2009 Dei, VVJ-valjakkoajo: Noviisi yhdistetty (2/30)
14.05.2009 Dei, VVJ-valjakkoajo: Noviisi yhdistetty (1/30)
16.05.2009 Dei, VVJ-valjakkoajo: Noviisi yhdistetty (2/30)
17.05.2009 Dei, VVJ-valjakkoajo: Noviisi yhdistetty (2/30)
23.05.2009 Piglet, VVJ-valjakkoajo: Noviisi koulukoe (3/40)
19.06.2009 Hafrena, VVJ-valjakkoajo: Noviisi yhdistetty (5/25)


Valmennukset

Kouluvalmennus 10.7.2009, taso Intermediate II, valmentaja Jenza
Alkuverryttelyt Artoa jo ennekuin saavuin maneesin. Pari liikkeelle lähtöä ja pysähdystä sai teidät kummatkin hereille. Olitte ensin kyllä todella jännittyneitä, mutta kun rentouduitte kummatkin, sujui yhteis työnne hyvin. Ori kuunteli sinua koko tunnin ajan erittäin hyvin. Se teki mitä pyysitkään. Joskuss sinulla kyllä heilui kädet tai sitten istuntasi meni liian taka/etu kenoon, mutta korjasit tilanteeen aina erittäin hyvin. Alkuverryttelyn jälkeen nostelitte vielä pari laukan nostoa. Toisella pitkällä sivulla menitte hidasta tempoa laukassa ja toisella puolella taas enemmän rytmikästä ja reippaampaa laukkaa. Tässä teillä ei ollut mitää ongelmaa. Olitte kuin aina tehneet näitä. Tämän jälkeen aloitte nostelemaan pyynnöstäni väärää laukkaa. Valmistelit aina hyvin laukan, mutta alussa ori vain nosteli oikeaa laukkaa. Kuitenkin tulihan se vääräkin laukka sieltä mitkän "kamppailun" jälkeen. Loppu tunnista tulitte vielä laukan vaihtoja. Pitkällä sivulla olisi aina kaksi laukan vaihtoa ja lyhyillä sivuilla yksi. Tämä meni teiltä hyvin, vaikka joskus tuli ihan pienia ongelmia.

Kouluvalmennus 9.7.2009, taso Intermediate II, valmentaja Lilla
Arson vaikutti varsin tottelemattomalta tänään, ainakin alkuverkassa ja Wetched sai suorastaan taistella oriin kanssa. Kuitenkin meno rauhottui kun Arson tajusi kuka määrää. Harjoittelisimme tänään Grang Prix-tason liikkeitä, koottua laukkaa, passagea, sulkutaivutukset ja vaihdot. Aluksi lähdettiin helpoimmasta, eli sulkutaivutuksesta. Arson ei paljoakaan korvaa hetkauttanut ja teki hienon sulkutaivutuksen pitkälle sivulle. Seuraava tehtiinkin vähän irti urasta, ja ori hieman mutkittelin kun seinä ei ollutkaan suoristamassa/näyttämässä tietä. Parin kerran jälkeen liike sujuikin jo ihan kiitettävästi, ja Wetchedkin muisti pitää jalat oikein päin ja toisen käden irti harjasta. Sama taivutus tehtiin nyt eri suuntaan ja ravissa. Arson jaksoi keskittyä jo hieman paremmin vauhdin ansiosta ja asia jätettiin hautumaan. Kerran olimme nyt ravissa otimme passage-ravi-passage siirtymisiä jotka eivät onnistuneetkaan niin hyvin kuin olisin kuvitellut. Arson ei meinannut millään totella pidätettä ja passage-siirtyminen ravista oli työn ja tuskan takana. Loppupeleissä se onnistui kohtalaisesti ja saatiin tehtyä liike loppuun. Käskin siirtymään laukkaan, ja Arson innostui aivan valtavasti. Työskentelimme aluksi pääty- ja keskiympyrällä, jotta normaaliin laukkaan tulisi laukanvaihto. Sitten kun laukka alkoi näyttää lupaavalta aloimme työstämään koottua laukkaa. Arson osasi asian ihan hyvin ja kokosi ja hidasti todella hyvin. Wetched oli yhdessä vaiheessa aivan hukassa kun ori jostakin syystä tiputti raville, joka tuli kyllä itsellekkin yllätyksnä! Hetken läksytyksen jälkeen laukka jatkui ja näytti hyvältä. Siirryimme uralle ja pyysin kokorataleikkaa normaalissa laukassa, ja keskelle 7-10 laukanvaihtoa. Vaihdot menivät hyvin, ja Wetchedin jalka teki todella pieniä apuja, on ainakin jotain mennyt perille! Lopuksi vielä pyysin ratsukko tekemään passage-ravi-passage siirtymisiä, ja näytti aikaisempaa paremmalta; vaikka molemmat vielä hieman hapuilivat.

Kouluvalmennus 5.7.2009, taso Intermediate I, valmentaja Lilla
Odottelin ratsukkoa maneesissa, ja kun viimein ovensuusta asteli tyynen varmasti Wetched Arsonin kanssa, tiesin että valmennuksesta tulee onnistunut. Arson vaikutti hieman varovaiselta alkuverkassa, johtui varmasti uudesta paikasta. Kun valmennus alkoi kunnolla, oli ori heti tarjoamassa kaunista muotoa ja polkemaan alle. Aloimme työstämään ensin käyntiä. Haimme lämmittelyksi eri tahtista ja pituista käyntiä. Arson ei oikein käynnistä lämmennyt vaikka tekikin mukavasti töitä. Ori ilmaisi mielipiteensä käynnistä selkeästi ja alkoi heittää takapuolta silloin tällöin. Lopulta jätimme käynnin taka-alalle ja oli ravityöskentelyn vuoro. Aluksi halusin tietää miten ori esittää koottuaravia ja lisättyäravi, sekä keskiravia. Erilaiset ravit menivät hienosti ja ne taisivat olla Arsonin bravuuri. Halusin nähdä myös Piaffen Arsonilta ja Wetchediltä. Ori siirtyi hienosti piaffeen, mutta tahtirikkoja sattui silloin tällöin. Hioimme piaffea suht pitkään ja lopulta se näytti täydelliseltä. Oli laukan aika, ja ori alkoi osoittaa innostumisen merkkejän kun työstettiin laukanvaihtoja. Keskityimme enemmän ratsastajan apuihin, ja etenkin jalkoihin. Wetchedin jalan liike askeleessa oli varsin suuri, mutta hetkessä se korjaantui pienemmäksi, joka vaikutti hevoseen; Arson reagoi paljon paremmin ja vaihdosta tuli puhtaampi ja tahdikkaampi. Harmillisesti puolitoista tuntinen alkoi olla lopuillaan, ja oli aika jättää laukka pois. Lopuksi harjoiteltiiin sulkutaivutusta ravissa. Arson meinasi olla hieman käyrä ja asettui kummallisesti. Asetusta ei keretty korjaamaan ihan lopullisesti, mutta vähitellen se suoristui jo varsin nätiksi.

Kouluvalmennus 30.6.2009, taso vaativa A, valmentaja Urasiili
Lämmittelit Arsonin huolellisesti. Aloitimme työskentelyn isolla voltilla, jota suurensit ja pienensit pohkeillasi. Arson oli kuulolla ja taipuikin asetusta myötäillen hyvin. Uralla aloitimme tekemään avotaivutuksia. Arson kuunteli ja teki parhaansa mukaan. Tästä huomauttelin hieman, että miten saat omat käskysi hieman selvemmiksi Arsonille. Sitten oli vuorossa sulkutaivutus. Arsonille hankalampi. Huomasin heti, että tätä on harjoiteltu sitten viimekerran. Sen verran paremmin Arson työskenteli. Kun sulkuihin olin tyytyväinen jatkoimme uuteen harjoitukseen. Pistin kolme tolppaa peräkkäin ja sinun pitäisi mennä ne väistöllä. Väistättämällä pujotella tolpat. Tolppien välit oli lyhyet ja et aluksi meinannut keretä, mutta löysit oman tyylisi ja pääsit niistä kepeästi. Oli aika lopettaa. Harjoitelkaa sulkutaivutuksia lisää, niihin en ole vieläkään tyytyvääinen.

Kouluvalmennus 20.6.2009, taso vaativa A, valmentaja Urasiili
Pidin teille valmennusta taas jälleen. Arson alkoi olla jo voimakas ja vetreä. Askellus tasoittui hieman ja otatin jalustimesi pois. Nyt tarvitset tasapainoa ja luottoa ratsuusi, koska tehdään laukan vaihtoja taas. Nyt tahdoin ensin nähdä myötälaukan perään vastalaukan. Sitten ajatellaan hieman lisää. Kun näin hyvät puhtaat laukat aloitimme itse vaihdot. Lävistäjällä ja vaihdatin laukan vain kerran. Kymmeneen askeleen päässä urasta. Hyvä nyt vaihdetaan laukka kolmesti ja viiden askeleen välein. Onnistui, lyhensimme askelta jatkuvasti ja kohta menikin kolmen askeleen välein vaihto. Olin tyytyväinen. Kokeillaanpas jotain haastavampaa. Kokeiltiin nyt joka toiselle vaihtoa. Arson ihmetteli tätä, mutta meni kuitenkin. Se onnistui ja annoin luvan ottaa jalustimet jalkaan ja kävellä hetken. Nyt ottaisimme pohkeenväistöjä ravissa. Pyysin teitä tulemaan kolme kertaa väistämällä keskelle ja taas uralle. Ensimmäisellä kerralla en sanonut mitään, mutta toisella ja kolmannella korjasin kaikkia pieniä virheitä. Nyt saa rittää. Huomenna nähdään vielä uudestaan. Harjoitelkaa vieläkin puolipidätteitä, niin saat helpommin suuhun kontaktin.

Kouluvalmennus 5.6.2009, taso helppo C, valmentaja Urasiili
Aloitimme siirtymisillä. Arsonin mielestä se oli turhaa ja tylsää. Otimme mukaan peruutuksia, voltteja ja täysikaarto. Paljoa ei virhettä ollut, muutakuin sinun istunnassasi. Palasimme ihan perusasioihin. Halusin nähdä sinun tyylisi ratsastaa helppo ohjelma läpi. Aloitit harjoitusravissa. Pysähdyit suoraan käyntiin ja tervehdit asiaan kuuluvasti. Jatkoit harjoitusravissa. Käännyit oikeaan kierrokseen, jossa teit ison keskivoltin. Hieman liian ison. Teetätin sen sinulla uudestaan. Toisella puolella samanlainen tällä kertaa heti pienempänä. Täyskaarto, pysähdys ja peruutus oli seuraavana vuorossa. Harjoitusravissa lähdit tekemään askeleen pidennystä. Nostit harjoituslaukan ja teit keskiympyrän ja vaihdoit suuntaa ennen kuin tiputit sen harjoitusraviin ja nostit uuden laukan. Laukat jouduimme uusimaan kaksi kertaa, koska sinä kokosit Arsonia, etkä antanut sen laukata vapaassa harjoituslaukassa. Lopulta hidastus raviin ja olit mennyt yksinkertaisen radan. Ratsastin pitkin ohjin Arsonia. Harjoitelkaa kaikkea yksinkertaistakin välissä, ettei ne pääse unohtumaan.

Kouluvalmennus 30.5.2009, taso vaativa B, valmentaja Urasiili
Lämmittelyn jälkeen aloimme viime kerrasta huomattavasti rauhallisemma Arsonin kanssa vääntämään kääntymistä takaosan ympäri. Aloitimme ensin peruuttelulla ja taas tempomuunnoksilla, mutta nyt Arson kuunteli tarkemmin puolipidätteitä ja kohta oltiin valmiina kokeilemaan kääntymistä. Takaosan ympäri käännös tehtiin ensin pohkeen ja ohjan yhteistuumasta, mutta sen epäonnistuessa lisättiin mukaan voimakas istunnallinen auttaminen. Nyt se onnistui. Kolme kertaa oikein mentynä ilman suuria virheitä ja aloimme taivutella. Ensin perinteistä asettumista sisälle päin, mutta kohta myös avotaivutusta. Arson oli notkeea ja kuuliainen, joten taivutuksissa ei ollut oikein ongelmaa. Lopputunnista käskin sinun löysätä ohjat aivan löysiksi ja käyttää pelkkiä pohkeita ja istuntaa apuna kun pujottelitte jokaisessa askellajissa tolppia. Teitte myös voltteja eri askellajeissa. Arson kuuntelee todella hyvin istuntaa, mutta voisit käyttää enemmän pohkeita, jotta ori muistaisi myös takajalkansa. Alkuun harjoituksiin voisi ottaa vaikka pitkän kouluraipan, joka on vain koskemista ei lyömistä varten.

Estevalmennus 28.5.2009, taso 80-90 cm, valmntaja Suski V
Kentälle tullessaan Arson vaikutti hermostuneelta ja tutkaili varautuneena joka puolelle. Esteet nähdessään se innostui, eikä malttanut lämmittelyissä aina keskittyä, sillä sen katse oli jatkuvasti esteissä kentän eräässä kulmassa. Pieniä esteitä hypätessä ori suorastaan rynni esteiden ylitse ja nautti hypyistä valtavasti. Sait pidellä sitä kunnolla, sillä orin taltuttamisessa meni hetki. Isompia esteitä mentäessä Arson joutui tekemään hieman enemmän töitä ja sait sen kuuntelemaan paremmin. Koska ori innostuu esteistä niin paljon, hallinta on tärkeä. Sitä tarvitaan niin esteillä kuin koulussakin. Tuntinne oli vauhdikas, täynnä yllätyksiä ja Arson näytti nauttivan joka hetkestä!

Kouluvalmennus 25.5.2009, taso vaativa B, valmntaja Urasiili
Lämmittelyn jälkeen aloimme viime kerrasta huomattavasti rauhallisemma Arsonin kanssa vääntämään kääntymistä takaosan ympäri. Aloitimme ensin peruuttelulla ja taas tempomuunnoksilla, mutta nyt Arson kuunteli tarkemmin puolipidätteitä ja kohta oltiin valmiina kokeilemaan kääntymistä. Takaosan ympäri käännös tehtiin ensin pohkeen ja ohjan yhteistuumasta, mutta sen epäonnistuessa lisättiin mukaan voimakas istunnallinen auttaminen. Nyt se onnistui. Kolme kertaa oikein mentynä ilman suuria virheitä ja aloimme taivutella. Ensin perinteistä asettumista sisälle päin, mutta kohta myös avotaivutusta. Arson oli notkeea ja kuuliainen, joten taivutuksissa ei ollut oikein ongelmaa. Lopputunnista käskin sinun löysätä ohjat aivan löysiksi ja käyttää pelkkiä pohkeita ja istuntaa apuna kun pujottelitte jokaisessa askellajissa tolppia. Teitte myös voltteja eri askellajeissa. Arson kuuntelee todella hyvin istuntaa, mutta voisit käyttää enemmän pohkeita, jotta ori muistaisi myös takajalkansa. Alkuun harjoituksiin voisi ottaa vaikka pitkän kouluraipan, joka on vain koskemista ei lyömistä varten.

Kouluvalmennus 5.5.2009, taso helppo A, valmntaja Urasiili
Lämmittelyn jälkeen aloimme viime kerrasta huomattavasti rauhallisemma Arsonin kanssa vääntämään kääntymistä takaosan ympäri. Aloitimme ensin peruuttelulla ja taas tempomuunnoksilla, mutta nyt Arson kuunteli tarkemmin puolipidätteitä ja kohta oltiin valmiina kokeilemaan kääntymistä. Takaosan ympäri käännös tehtiin ensin pohkeen ja ohjan yhteistuumasta, mutta sen epäonnistuessa lisättiin mukaan voimakas istunnallinen auttaminen. Nyt se onnistui. Kolme kertaa oikein mentynä ilman suuria virheitä ja aloimme taivutella. Ensin perinteistä asettumista sisälle päin, mutta kohta myös avotaivutusta. Arson oli notkeea ja kuuliainen, joten taivutuksissa ei ollut oikein ongelmaa. Lopputunnista käskin sinun löysätä ohjat aivan löysiksi ja käyttää pelkkiä pohkeita ja istuntaa apuna kun pujottelitte jokaisessa askellajissa tolppia. Teitte myös voltteja eri askellajeissa. Arson kuuntelee todella hyvin istuntaa, mutta voisit käyttää enemmän pohkeita, jotta ori muistaisi myös takajalkansa. Alkuun harjoituksiin voisi ottaa vaikka pitkän kouluraipan, joka on vain koskemista ei lyömistä varten.

Kouluvalmennus 30.4.2009, taso helppo B, valmentaja Urasiili
Arson oli heti aluksi hieman levoton. Päätimme lämmittelyn jälkeen jatkaa harjoitusravissa erilaisia tempovaihtoja, koska niiden avulla saataisiin Arson kuuntelemaan mitä sinä sieltä selästä määräät ja hääräät. Arson tahtoi lähes täydellisiä apuja, ennen kuin vaihtoi tempoa. Muutamat huolimattomat avut johtivat askellajien vaihtumiseen. Erilaiset askelmitatki alkoi löytyä. Sitten isolle laukka voltille vaihtelemaan tempoja. Nyt orilla taisi hirttää kiinni, koska heti laukka pohkeista ori ampaisi älyttömään laukkaan, joka näytti vaaralliselta. Sait kuitenkin hyvin hallittua Arsonin ja pian löytyi nätti kevyt harjotuslaukka, joka rullasi tasaisesti eteenpäin. Se laukkaamisesta. Vaihdetaan suunta ja aletaan harjoitella nyt kunnolla. Uralta otetaan pohkeenväistöä keskelle ja taas takaisin. Korjasin muutamia pikkuvirheitä. Olipa hieman yli tunti mennyt ripeästi ja oli aika ottaa loppu jäähdyttely. Sen aikana muistutin istunnan käytöstä ja puolipidätteiden läpiviennistä. Te tulette vielä yltämään korkealle.

Kouluvalmennus 21.4.2009, taso helppo B, valmentaja meghan
Tänä toisena päivänä Arson käyttäytyi hieman eri tavoin kuin edellisenä päivänä. Ori oli selvästi hieman jännittyneempi, mutta huolellisella alkulämmittelyllä Arson alkoi lämmetä mukavasti ja muuttui aina vain rennommaksi ja rennommaksi. Tämän jälkeen pääsimme harjoittelun makuun. Jatkoimme oikeastaan siitä, mihin eilen olimme jääneet: lisäsimme mukaan vain avotaivutukset, sulkutaivutukset ja pohkeenväistön. Arson arkaili hieman uusia asioita, mutta toistojen avulla ori tuntui ymmärtävän, mitä siltä haetaan. Arson alkoi toimia erinomaisesti, etenkin avotaivutuksenne olivat erittäin ilahduttavaa katsella! Jatkoimme myös eilisten siirtymisten ja puolipidätteiden kanssa, jotka sujuivat tällä kertaa jo paljon paremmin. Arson ei enää hätäillyt samalla tavalla, vaan keskittyi tekemisiisi selässä aivan toisin kuin eilen. Orisi on selvästi erittäin nopea ja halukas oppimaan uusia asioita. Valmennuksen lopussa Arson palkitsi sinut myös erittäin näyttävällä ja oikeaoppisella peräänannolla - ilman erillistä peräänannon hakemista tai ylimääräistä yrittämistä. Teillä on erittäin hyvät lähtökohdat päästä vielä pitkälle, toivottavasti tulen näkemään teitä vielä GP-radoilla!

Kouluvalmennus 20.4.2009, taso helppo C, valmentaja meghan
Tänään oli ensimmäinen päivä tutustuessani Arsoniin. Ori tuli kentälle erittäin hyvin lämmiteltynä ja muutenkin hyvännäköisenä. Orin nuoren iän puolesta tänään on tarkoituksena käydä asioita läpi Helpon C:n tasolta. Arson oli selvästi kuitenkin saanut hyvän peruskoulutuksen alleen, sillä minusta alkoi tuntua, ettei valmentajaa olisi edes tarvittu. Arson suoritti nimittäin ratsastajansa kanssa kaiken pyytämäni erittäin hyvin - siirtymiset sujuivat erittäin nätisti, samoin voltit, ympyrät ja kiemuraurat. Muutaman kerran alkoi irrota jo erittäin hyvännäköistä peräänantoakin. Arsonissa on selvästi kouluratsun "vikaa", ja potentiaali paistaa orista pitkälle lävitse. Olin kokonaisuuteenne erittäin tyytyväinen. Kaipaisin ehkä hieman lisää hiomista tarkkuuteen ja puolipidätteisiin: olen nimittäin huomannut puolipidätteet entistäkin tärkeämmiksi omien GP-tason kouluhevosteni kanssa. Alkujuurille on hyvä palata korkeammankin tason kouluhevosen kanssa aina, kun asiat tuntuvat menevän mönkään. Perusasiat siis kannattaa ehdottomasti hioa kunnolla, niin pääsette vielä pitkälle! Kaunista ratsastusta.

Kouluvalmennus 18.4.2009, taso helppo B, valmentaja Piia Terälä
Arsonin käyttäytyminen muiden hevosten seurassa on ihailtavaa orille. Sen sijaan, että se olisi haastanut riitaa, Arson teki enemmänkin tuttavuutta ja koitti kovasti kaveerata kaikkien kanssa - ikävä kyllä tunteet eivät olleet jokaisen hevosen kohdalla samat. Alkulämmittelyissä Arson oli turhan pirteä eikä juurikaan keskittynyt, mikä varmaankin johtui uudesta ympäristöstä ja vieraista hevosista. Orin on kuitenkin totuteltava tilanteeseen ja hyvä, että jo näin nuorena. Pikkuhiljaa Arson oli allasi ja hyvin avuillasi mikä takasi teille onnistuneita suorituksia. Hyvä!