CUTE TWITCH

VIR MVA Ch, KTK-II
VH-61651, katso rekisteritiedot ja rankingpisteet


Kuollut 6.6.2010 vanhuuteen

Nimi Cute Twitch, eli Cute Rotu Shetlanninponi
Syntymäaika 10.4.2009, VHKR Sukupuoli Tamma
Väri Ruunikko Säkäkorkeus 105 cm
Painotus Yleispainotteinen Koulutustaso helppo C, 60 cm
Kasvattaja Twitch Shetlands Omistaja Cery

Kyseessä on virtuaalihevonen
Täyttänyt 4 vuotta 10.8.2009

Yleisesti Cut on todella rauhallinen ja ystävällinen. Se viihtyy muiden hevosten seurassa, muttei ole riippuvainen kenestäkään. Tamma ei pure eikä potki, ja päästää muut hevoset samalle heinäkasallekin syömään. Vaikka Cut onkin ystävällinen, se ei anna muiden pomottaa itseään. Ihmisiä se kuitenkin kunnioittaa, eikä tekisi tuntemilleen ihmisille mitään pahaa. Tarhassa tamma usein vain seisoskelee kaikessa rauhassa, mutta kirpeällä pakkasilmalla se saattaa laukata pukkilaukkaa tarhaa ympäri. Tarhasta Cut on useimmiten helppo hakea, sillä se seisoo kiltisti paikoillaan ja odottaa, että hoitaja saa sille riimun päähän. Joskus se saattaa kuitenkin yrittää leikkiä hippaa, mutta kun leikkiin ei lähde mukaan, se pysähtyy ja antaa ottaa itsensä kiinni. Taluttaessa tamma kävelee kiltisti vierellä.

Hoitaessa Cut seisoo kiltisti paikoillaan ja antaa hoitajan harjata itseään kaikessa rauhassa. Joskus se saattaa vähän luimistella, jos sitä ärsyttää jokin, mutta muuta se ei tee. Cut kutiaa helposti mahan alta, ja tykkää, kun sitä harjataan oikein kunnolla. Kavioita tamma ei aina nosta kovin helposti, mutta päättäväisyydellä sen jalat saa helposti nousemaan. Kun sen jalan saa ylös, Cut saattaa aluksi koittaa laskea sitä heti alas, mutta kun ei anna sen pomottaa itseään, kaikki sujuu kyllä hyvin. Satuloidessa Cutri saattaa joskus pullistella, mutta useimmiten kaikki sujuu ihan hyvin. Suitsiessa se saattaa nostella päätään niin ylös kun saa, mutta hetken kuluttua se jo laskee päänsä alas. Cut ei aina avaa suutaan kuolaimille.

Ratsastaessa Cut saattaa olla aluksi todella laiska ja kankea. Se yrittää usein kääntyä keskelle kenttää, ja yrittää saada ratsastajan luovuttamaan. Mutta jos pysyy tomerana selässä eikä luovuta, tamma alkaa heräämään pikku hiljaa. Tamma on melko herkkä suustansa, mutta pohjeavuille se ei ole kauhean herkkä. Laukassa Cutti onkin jo niin hereillä, että välillä saattaa tulla muutamia pukkejakin. Cutin askeleet ovat pehmeitä ja tasaisia, käynti on vähän lyhyttä. Laukka on todella mukavaa, rullaavaa ja tasaista. Ravikin on kyllä ihan kohtalaista, mutta jos tamma alkaa kiirehtimään, ravista tulee vähän pomppivaa. Kouluratsastuksessa Cut kyllästyy melko helposti, mutta kun pitää tehtävät vaihtelevina, sillä pysyy kiinnostus paremmin. Esteitä se tykkää hypätä, mutta usein kokeilee, onko ratsastaja hereillä. Se saattaa aluksi mennä reippaasti esteelle, mutta kieltää ilman mitään syytä. Silloin kannattaa antaa kunnolla pohjetta ennen estettä, jos tuntuu että tamma meinaa hidastaa. Maastossa Cut viihtyy. Se tykkää laukata lujaa, varsinkin kilpaa muiden kanssa. Se on melko herkkä pukittelemaan, mutta kun mennään tarpeeksi lujaa, pukitkin jäävät. Se kävelee heti alkulenkistä reippaasti, ja ravissa sitä saa aika paljon pidätellä.

  i. Björkgränds Lukas
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, YLA2
she, Rautiaanpäistärikkö, 102 cm, VH-55777
  ii. Olivier SWE   iii. Axel SWE
  iie. Evelien SWE
  ie. Solveig SWE   iei. Jakob SWE
  iee. Carine SWE
  e. Chardonnay SWE
KTK-II, SUP-V, KRJ-I
she, ruunikko, 104 cm, VH-60597
  ei. Chatterbox   eii. Manchester
  eie. Agneta
  ee. Brita SWE   eei. Patriotic
  eee. Elsa

Tamman isä Björkgränds Lukas teki jo nuorena oripoikana näyttävän uran näyttelyponina ja maine kantaa tätä otusta yhä kevyin siivin eteenpäin jalostusponina. VIR MVA Ch ja KTK-I palkittu ori teki nopean nousun tässä hommassa. Koulupainotteisen 102 senttisen orin taidoista todistaa KRJ-I palkinto jonka se sai toukokuussa 2009.

Cutin isän sukutaulu on ruotsalaista alkuperää, aina isänisänisästä Axel SWE oriista asti. Axel SWE oli itse melko laadukas ori, ja menestyi shetlanninponiksi erinomaisesti koululuokissa isojakin hevosia vastaan. Vaikka itse ori oli hieno, ei se jättänyt kovin kummoista jälkikasvua, ainoan poikkeuksen teki oriin viimeinen varsa, Olivier SWE. Axel SWE astui viimeisellä astumiskaudellaan vain muutaman tamman, joiden joukossa oli myös Cutin iie, Evelien SWE. Evelien SWE oli ikänsä lasten ratsuna toiminut tamma, joka ei kummoisemmin menestynyt. Periyttäjänä tamma oli kuitenkin vailla vertaansa, tamman varsoille periytyi lähes jokaisella kerralla vain tamman parhaimmat piirteet jotka kiistatta olivat kaunis rakenne sekä lempeä luonne. Axelin sekä Evelien yhdistelmänä syntyi siis Olivier SWE, joka on tällä hetkellä kärkipäässä ruotsin shetlanninponien astutustilastoissa. Olivier SWE on monipuolinen poni, jolla on ennenkaikkea upea rakenne jota se periyttää melkeinpä poikkeuksetta kaikille jälkeläisilleen.

Cutin iei, ori Jakob SWE oli näyttelykehissä ehdoton ykkönen. Se oli kansainvälisestikin loistavasti menestynyt poniori, joka teki voitokkaan näyttelyuransa jälkeen huiman uran jalostusoriina. Tammoja riitti Jakob SWE:lle joka vuosi ylimääräisiäkin, tammalauman joukossa myös yksi melko vaatimaton tamma, Carine SWE. Carine SWE oli kyllä kaunisrakenteinen, hienoliikkeinen ja kyvykäskin kilpaponin alku mutta jostain syystä tamma ei vain ikinä saavuttanut suuria näyttelyvoittoja. Jakob SWE:n sekä Carine SWE:n rakkauden hedelmänä syntyi tammavarsa Solveig SWE. Solveig menestyi myöskin mukavasti, saavuttaen kantakirjapalkinnonkin vaikkei ikinä tehnytkään huimaa uraa näyttely - tai jalostusponina.

Chardonnay SWE on twitchiläinen ponitamma ja Cut onkin tämän shetlanninponitallin ensimmäisiä kasvatteja. KTK-II palkinnolle kantakirjattu tamma ei olekkaan raketeeltaan mikään turha otus puhumattakaan sen kapasiteetista koulukentillä. Vielä Donnaksi yksinkertaisesti nimitetty ponitamma ei ole tehnyt sen kummempaa uraa kilpa- tai siitostammana.

Cutin emän puolelta on tullut tamman luonteenseen ripaus pippurisuutta, eikä se mikään ihmekään ole. Cutin eii, Manchester oli aikanaan tunnettu pippurisuudestaan ja orimaisuudestaan. Näytöskehissäkin ori järjesti aina oman shown niskuroimalla ja käyttäytymällä erittäin orimaisesti. Manchester ei luonteensa puolesta ollut erityisen suosittu jalostusori, jokainen kasvattaja pelkäsi oriin periyttävän "hullun" luonteensa varsoilleen. Tamma Agnetan omistaja sen sijaan luotti Agnetan periyttävän tasaista ja hyvin kilttiä luonnettaan joten Agneta oli yksi harvoista Manchesterin astumista tammoista. Manchesterin ja Agnetan varsa perikin molemmilta vanhemmiltaan jotain hyvää, ori Chatterbox olikin kiltti, mutta tietynlaisen tempparamentin omaava ori. Chatterbox jäi kuitenkin myös melko vähille tammamääröille joka vuosi, vasta Chatterboxin viimeisinä astumiskausilla alettiin arvostaa oriin KTK-I palkinnon rakennetta ja hyvää suorituskykyä.

Cutin eei, ori Patriotic sekä eee. Elsa olivat molemmat melko tuntemattomia poneja. Patriotic toimi vain muutaman vuoden jalostusoriina ja ehti astua vain parikymmentä tammaa ennen oriin ruunaamista. Patriotic taidettiin myöhemmällä iällä myydä ratsastuskouluun lastenponiksi jossa Patriotic olikin hyvin suosittu tasaisen luonteensa ansiosta. Elsa taas oli varsavuosina erittäin potentiaalinen ja lupaava näyttelytähti - tamma vei nimiinsä lähes kaiken mahdollisen aina vuoden lupaavin ponivarsa - tittelistä erinäisiin näyttelyvoittoihin. Elsa ehti varsoa vain kaksi varsaa oriista Patriotic ennen suolenkiertymästä johtunutta kuolemaansa. Elsan ja Patrioticin ensimmäinen varsa oli orivarsa Egardo, toinen varsa oli Cutin ee. Brita SWE. Nämä täyssisarukset niittivät mainetta, lähes poikkeuksetta varsanäyttelyiden - ja myöhemmällä iällä myös muidenkin näyttelyiden - palkinnot matkasivat näiden huippusisaruksien mukaan. Brita SWE keskittyi pääasiassa näyttelyuraansa ja sitä käytettiin jalostukseen vain harkiten muutamia kertoja. © Liq. ja Wetched

Jälkeläiset

s. 10.8.2009, she-t. Synd Coraille (i. Nefertarin Piña Colada)
Coraille myytiin Miljalle Fiktioon, jossa se tulee saamaan luvatusti sekä kilpa-, että näyttelyponin myös jalostustamman uran. Hyvin lupaava yksilö tämä onkin, isä on Jewel Poniesin asukas Nefertarin Piña Colada, jonka suku myöskin on vertaansa vailla - aivan kuten Cutellakin. Voiko kahdesta huippuponista syntyä muuta kuin superponi?

s. 10.7.2009, she-o. Synd Verizon (i. Crowvalley Phoenix)
Cecamissa jennin omistuksessa asuva Verizon syntyi vuosi Gizaran jälkeen. Orivarsan isä Phoenix on Jewelen Poniesin uhkea asukas. Täyteläisen ruskea väri ja lihaksikas kroppa on tuonut Phoenixille jos jonkinmoista palkintoa kotiin. Suku on edemenneen, mutta yhä muistoissa elävän Crowvalleyn tilojen tuontiponeja, toinen toistaan upeampia, tutustu!

s. 10.6.2009, she-o. Synd Gizara (i. Crowvalley Gizmo)
Vuotta myöhemmin Cute varsoi toisen varsansa, oripojan "Kimmon". Isänä toimii Violan upea voikko ori Crowvalley Gizmo, joka on palkittu mm. ERJ-I laatuarvostelupalkinnolla, sekä kantakirjassa ja yleislaatuarvostelussa. Myös orin suku puhuu puolestaan ja ori olikin aivan kuin tehty sen ja Cuten yhteistä varsaa varten. Gizara myytiin goosnonelle.

s. 10.5.2009, she-t. Synd Keyte (i. Kenai v. Raad)
Cuten ensimmäinen varsa onkin aivan omaa laatuaan. Isänä toimii jo kuollut Kenai v. Raad, joka on yksi aikansa suosituimpia siitosponeja. Tämä astutus olikin aivan erityinen ja juuri meitä varten räätälöity. Varsa myytiin jarrowille Arwyniin, joka kuitenkin on jo lopettanut, nykyään Keyte asuu Bayassa kuitenkin saman omistajan hoivissa.

Tapahtumat ja arvonimet

VIR MVA Ch arvonimi myönnetty vuonna 2009.
Shetlanninponikantakirjan huhtikuun tilaisuus 30.04.2009
18 + 22 + 19 + 19 = 78p = KTK-II
Lausunto: Tammaleima hyvä, rotuleima ok, kaunis kaula, hyvä runko, hieman pitkä selkä, hyvät jalat, ilmeikäs pää.

NJ-näyttelyt

11.6.2009 Ferraro > MVAsert, pt. Shonna
30.6.2009 Barrier Stall > MVAsert, pt. Anette N.
25.5.2009 Amelie > MVAsert, pt. Kati S

Ratsastuskilpailut

KRJ-kouluratsastus, 24 sijoitusta
15.05.2009 Barrier Stall, KRJ-Cup: Helppo C (4/172)
17.05.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (3/30)
30.05.2009 KK Bailador, ERJ-Cup: 60 cm (3/38)
01.06.2009 Vintage Arabians, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (5/50)
16.06.2009 Vintage Arabians, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (5/40)
18.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (4/40)
21.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (5/40)
23.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (1/40)
08.06.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (2/30)
11.06.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (4/30)
12.06.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (3/30)
18.06.2009 Mistake, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (4/50)
26.06.2009 O'Polo WB, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (3/40), 78.131%
30.06.2009 O'Polo WB, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (5/40), 81.517%
01.07.2009 Reeyah Ponies, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (1/40)
01.07.2009 Reeyah Ponies, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (3/40)
01.07.2009 Reeyah Ponies, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (4/40)
02.07.2009 Reeyah Ponies, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (6/40)
02.07.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (1/30)
04.07.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (1/30)
08.07.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (1/30)
29.06.2009 Safir, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (8/100)
08.08.2009 Raadelman hevostila, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (2/40)
09.08.2009 Raadelman hevostila, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (3/40)

ERJ-esteratsastus, 35 sijoitusta
20.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (4/30)
21.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (3/30)
22.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (2/30)
22.05.2009 Stewart, ERJ-esteratsastus: 60 cm (6/50)
20.05.2009 Hafrena, ERJ-esteratsastus: 50 cm (2/40)
20.05.2009 Hafrena, ERJ-esteratsastus: 60 cm (3/40)
29.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (2/30)
31.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (3/30)
01.06.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (2/30)
02.06.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (5/30)
12.06.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (2/30)
20.06.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (2/30)
29.06.2009 Kieletty, ERJ-esteratsastus: 60 cm (5/50)
31.06.2009 B&W, ERJ-Cup: 60 cm (16/182)
29.06.2009 VF Miniatures, ERJ-esteratsastus: 60 cm (3/53)
01.07.2009 VF Miniatures, ERJ-esteratsastus: 60 cm (6/71)
02.07.2009 Hafrena, ERJ-esteratsastus: 50 cm (6/60)
02.07.2009 Hafrena, ERJ-esteratsastus: 60 cm (3/60)
03.07.2009 Kruunuvaara, ERJ-esteratsastus: 60 cm (2/15)
03.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (1/20)
04.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (1/20)
07.07.2009 Bluff 91, ERJ-esteratsastus: 60 cm (6/60)
10.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 60 cm (2/20)
16.07.2009 Astrum, ERJ-esteratsastus: 60 cm (3/45)
24.07.2009 Sarkasmi, ERJ-esteratsastus: 60 cm (4/40)
19.08.2009 Veikeän Hevostila, ERJ-esteratsastus: 60 cm (3/50)
10.08.2009 Nepolan ponitalli, ERJ-esteratsastus: 50 cm (3/34)
10.08.2009 Nepolan ponitalli, ERJ-esteratsastus: 60 cm (5/41)
18.08.2009 Barrier Showjumpers, ERJ-esteratsastus: 60 cm (1/30)
20.08.2009 Barrier Showjumpers, ERJ-esteratsastus: 60 cm (3/30)
21.08.2009 Barrier Showjumpers, ERJ-esteratsastus: 60 cm (5/30)
18.09.2009 Toivoton, ERJ-esteratsastus: 40 cm (2/50)
04.11.2009 Serane Warmbloods, ERJ-esteratsastus: 60 cm (2/40)
04.12.2009 Hetken Hurma, ERJ-esteratsastus: 50 cm (3/30)

Valmennukset

faconden kouluvalmennus Esclandressa 9.8.2009, Helppo C.


Verryttelyssä Cutin verryttelemistä, ei oikein voinut sanoa verryttelyksi.. Itse asiassa se seisoi keskellä kenttää Ceryn sätkiessä ja potkiessa. Poni seisoi tylsistynyt ilme kasvoillaan hievahtamatta ja Cerystä välittämättä. Kysyin Ceryltä mikä on hätänä ja hän mainitsi jo nyt hengästyneenä että raippa tippui. Hain hänelle raipan ja sitten poni lähtikin laiskaa ja hidasta ravia kohti uraa. Voltitkin näyttivät aluksi olevan ponille tuskaa, mutta hitaasti se alkoi vertyä ja taipua paremmin. Cery sai hyvän otteen ponista ja se alkoikin liikkua jo reippaammin eteenpäin. Lisättyravi ei aluksi tuntunut onnistuvan, mutta Cery kerran näpäytti ponia raipalla kunnolla, tajusi Cut Ceryn olevan tosissaan. Niinpä aikaiseksi saatiinkin se lisätty ravi. Lyhennetty ravi onnistuikin huomattavasti paremmin, olihan Cutilla luonnostaan aika lyhyehköt askeleet. "Muista pitää pehmyt tuntuma ja ratsastaa jallalla jotta ravin tempo pysyy yllällä, tarvittaessa muistuta nätisti raipalla Cuttia sen takajaloista jotta se muistaa polkea eikä vain laahaa jalkojaan." Kolmikaarisella kiemurauralla Cut liikkui jo reipasta ja mukavaa ravia, se taipuikin jo oikein mukavasti ja Cery sai otettua tuntumaan ilman että poni hyytyi heti. Pysähtymiset onnistuivat hyvin, suurin osa niistä oli kauniita ja tasajalkaa. Liikkeelle lähtö ei vain aluksi ollut yhtä kaunis, Cut nimittäin otti ensin muutaman käynti askeleen ja sitten vasta laiskasti siirtyi raviin. "Raviin siirtymisessa käske sitä pohkeilla vain kerran, jos se ei heti tottele, näpäytä sitä heti nätisi raipalla taakse, liikkeelle on lähdettävä kun käsketään!" Pian Cut tajusikin, että on mukavampi lähteä liikkeelle heti pohjeavusta eikä odotella näpäytystä raipasta. Samaa teoriaa sovelsimme myös ravista - laukkaan siirtymisissä joissa oli aluksi myöskin ongelmia. Cut laukkasi oikein hyvin, ja olinkin yllättynyt koska ravissa se ei liikkunut läheskään yhtä tyytyväisesti. valmennus meni Ceryn ja Cutin osalta ihan mukavasti, loppuvalmennuksesta poni alkoi herätä ja Cery pystyi paremmin muokkaamaan ponin askelpituuksia. Kehittämisen varaa on Cutin herkkyydessä, suusta se oli herkkä, mutta pohkeelle ei, eikä se ole hyvä yhdistelmä. Kotonakin treenatessa, älä anna Cutille liikaa mahdollisuuksia totella, jos ensimmäisellä mahdollisuudella ei totella pohjeapua sen jälkeen otetaan avuksi raippa. Kunhan Cut herkistyy pohkeelle se oppii varmasti helppo b:enkin tarvittavat taidot! Hyvää jatkoa teille :)

Alexiina C.:n kouluvalmennus 9.7.2009, Helppo C.


Cut näytti vähän äreältä jo lämmittelyssä. Se veti päätään helposti alas ja yritti kääntyä kentän keskelle. Ratsastaja piti hyvin päänsä ja muistutti tammaa vähän raipan kanssa, jolloin se lopetti kiemurtelun. Käynti ja ravi olivat aika tahmeita ja niihin toivoisi paremmin eteenpäinpyrkivyyttä. Cutin ongelma oli, että se ei ajatellut tarpeeksi eteenpäin ja jäi helposti vain paikoilleen pörräämään. Asettelin uran sisäpuolelle puomeja eri pituisille väleille. Tarkoitus oli saada Cut säätelemään paremmin askeliaan säilyttäen silti tahdin. Puomit lisäsivätkin ponin mielenkiintoa ja vauhti kiihtyi. Idea ei kuitenkaan ollut mennä lujaa, vaan tahdikkaasti. Parin kerran jälkeen edistystä alkoi näkyä ja lopulta Cut malttoi kuunnella mitä kuski määräsi tehtävän. Se katseli tarkkaavaisesti mihin kavionsa asetti ja suoritti puomit ilman kolahduksia. Kun jatkettiin taivuttelujen parissa, Cut oli jo herännyt mukavasti ja totteli apuja kiitettävästi. Laukan aikana sen oli pakko purkaa vähän ernegiaansa ja päästä pieni takapuolen heitto, mutta muuten harjoitukset sujuivat poikkeuksetta oikein hyvin.

Kouluvalmennus Barrier Stallissa (ratsastaja hyena) 4.7.2009, Helppo C.


Cut onkin valmennusryhmän ainoa tamma ja hyvin tottunut nurmikenttään, jossa valmennus pidettiin kauniin aurinkoisen sään kunniaksi. Tunnin tarkoituksena oli hioa ratsastajan istuntaa ja harjoitella tempoja. Lämmittelyn jälkeen ratsastajat ottivat jalustimet pois jaloista jolloin ratsastajan tasapaino oli vain persluiden varassa. Etenkin käsien kanssa oli ongelmia - älä laske kättä vaan pidä kyynärkulma. Ota tuntuma kerralla hyvin äläkä päästä sitä lipsumaan, välillä ohjasote oli liian löysä. Helppohan tuntumaa on löysätä kun ratsu menee hyvin ja rauhallisesti muodossa, mutta tästä aiheutuu ruman näköinen pidätys. Temmot olivat Cutelle aluksi vaikeita ymmärtää, mutta lopputunnista ne sujuivat hyvin.

Malleyn yksityisestevalmennus 18.6.2009, 60 cm.


Pakko myöntää, että naurahdin ehkä vähän itsekseni, kun talutin Cutin kentälle. Ensivaikutelma siitä oli pikkuinen pullukka, mutta tunnin loppuun mennessä huomasin, että se olikin melkoinen estehirmu.

Aloititte ravaamalla keventäen muutaman kierroksen, jonka aikana ehdit herätellä selvästi tylsistynyttä ponskia. Kun otitte laukkaa pitkillä sivuilla kevyessä istunnassa, Cut sai aivan uuden olemuksen: aivan kuin sen takapää olisi jäänyt pois vauhdista, sillä se laukkasi todella kovaa vauhtia noin pieneksi poniksi. Hyppäsitte ensin pitkillä sivuilla olevia 40cm korkuisia ristikoita ponnistuspuomin kera. Kun puomi otettiin pois, näytti ensin siltä ettet saa Cutiin mitään kontrollia, mutta mielipiteeni osoittautui taas vääräksi, kun poni hyppäsikin esteet mallikelpoisesti ilman turhia väistöliikkeitä tai kiihdyttelyjä. Ensin tehtävää hypättiin oikeasta kierroksesta, mutta kun laitoin C:n päätyyn okserin, vaihdoimme kierroksen vasempaan. Okserin eka osa oli 50cm, ja toinen 60cm. Tulitte Cutin kanssa reippaasti esteelle, mutta yhtäkkiä se teki sulavan väistöliikkeen esteen vasemmalta puolelta. Olit kuitenkin hyvin hereillä, ja käänsit sen heti takaisin esteelle, ja hyppäsitte sen. Tulimme tehtävän muutaman kerran uudestaan, kunnes se onnistui hyvin. Oli ilo pitää teille valmennus, toivottavasti saan pitää joskus toistekin!

Miiran yksityiskouluvalmennus 17.6.2009, Helppo C.


Alkuverryttelyssä poni oli erittäin kankea eikä sitä oikeen tuntunut huvittavan mikään. Saimmekin kauan innostaa sitä tulemaan nätinpään muotoon ja pistämään tassua tassun eteen hiukan reippaammin ... Teit kuitenkin hyvin töitä ja loppuen lopuksi poni alistui tahdollesi ja kulki ihmeen nätisti; ei olisi uskonut että shetlanninponikin voi kulkea käyttäen lähes täydellisesti takaosaansa ja kaula kauniisti kaarella, lisäksi se kuunteli jokaista apuasi hienosti. Harjottelimme aluksi ravissa temmonvaihdoksia ja voltteja. Sen jälkeen teimme muutamia pohkeenväistöjä, joissa ilmeni heti ongelmia; Cut alkoi taas tuntua kankealta eikä se olisi halunnut pistää jalkojansa ristiin. Pienen kinastelun jälkeen väistötkin onnistuivat mutkitta. Lopputunnista teimme vielä laukkaympyröitä ja yritimme saada ponia kulkemaan yhtä nätissä muodossa myös laukassa. Kun sekin alkoi sujua, niin sait mennä itsenäisesti loppuverryttelyt. Kaikin puolin valmennus sujui hyvin ja poni näytti kulkevan paljon paremmin valpan lopussa! Hienoa työskentelyä.

Niinan yksityiskouluvalmennus 16.6.2009, Helppo C.


Aloitimme Cutin kanssa rauhallisesti keskiympyrällä käynnissä. Haimme tuntumaa ponin suuhun ja tsekkasimme jarruja sekä pakkia. Molemmat toimi loistavasti joten otimme kevyttä ravia keskiympyrällä. Cut näytti oikein rauhalliselta. Keskiympyrällä haimme tuntumaa tamman liikkeisiin, ja selän toimivuuteen. Cut näytti erittäin toimivalta selkänsä kanssa ja jalat liikkuivat rytmissä. Keskiympyrällä vielä työskenneltiin laukannostojen merkeissä. Cut aloitti näyttävästi pukkisarjalla ja jatkoi sitten epätahdikkaassa laukassa. Laukka oli epätahdikasta ja kömpelöä, joten laitoimme ponin tekemään työtä ja kokoamaan itseään. Kun Cut oli nätisti koottuuna ja nosto onnistui ilman pukkeja, laukka oli tahdikasta ja Cut meni paljon nätimmin kuin ensimmäisellä kerralla. Molempiin suuntiin Cut meni loppuenlopuksi nätisti ja nostot tulivat kuin salama. Loppuun vielä ravissa keskihalkaisijaa molempiin suuntiin, kävelyt pitkin ohjin ja siihen sitten loppui se valmennus. Cut oli mielenkiintoinen pikkuveijari, todella mukava työstää.

Helenin yksityiskouluvalmennus 15.6.2009, Helppo C.


Aloittelitte parhaillaan Cutin kanssa kentällä, kun saavuin paikalle. Tamma laahusti keskiympyrällä ja yritti luisua kentän keskelle, mutta pidit sisäjalan vahvana. Pikkuhiljaa Cut alkoi reippaammaksi, ja asettui ympyrällä.

Treenasimme enimmäkseen peruutuksia, jotka sujuivat loppujen lopuksi vallan mainiosti. Alkuun tamma lähti peruuttamaan sivulle, eikä suostunut peruuttamaan suoraa linjaa taaksepäin. Jo kolmannella yrityksellä Cut otti viisi askelta suoraan taaksepäin, ja lähti peruutuksesta reippaaseen käyntiin. Tamma yritti vaivihkaa oikoa kulmissa, josta pariin otteeseen huomautin. Pienin avuin sait Cutin asettumaan myös kulmissa, jolloin tamma lopetti oikomisen.

Lopuksi ravasitte uralla, tamma eteni reippaasti ja ratsastaja istui ryhdikkäästi. Laukassa Cut innostui pariin pukkiin, mutta ratsastaja pysyi tanakasti ratsailla. Loppuverryttelyksi kävelitte pari kierrosta pitkin ohjin.

Saaran yksityisestevalmennus 29.5.2009, 60 cm.


Aloititte Cutin kanssa oikein kivasti, tosin pari kertaa poni jumitti, mutta pysyit hereillä, ja korjasit asian hyvin. Alkuverryttelynä menitte puomeja, ja hetken kuluttua pieniä kavaletteja, joista selvisitte Cutin kanssa hienosti. Aloititte laukkaverryttelyn ympyrällä, sillä kerroit minulle, että Cutin pukit saattavat olla herkässä. Cut ei kuitenkaan edes suunnitellut pukittelua, vaan laukkasi (yllättävän) reippaasti ympyrällä. Sillävälin, kun te menitte vielä puomeja ja kavalerreja, rakensin muutaman 40-60 cm korkuisen esteen. Yhdestä tein lankkuesteen, ja toisen alle raahasin vesimaton.

Aloitimme yhden askeleen sarjalla, josta selvisitte yhdellä kiellolla, toinen kerta sujui jo täysin puhtaasti. Seuraavaksi hyppäsimme pari kertaa portin. Cut meinasi sujahtaa nopeasti ohi, mutta sait sen pidettyä ohjan ja pohkeiden välissä, ettei se päässyt sujahtamaan. Viimeisenä hyppäsitte vielä vesimattoa. Ensimmäisellä kerralla Cut ei suostunut lähellekkään vesimattoa, joten talutin teidät ihan siihen viereen, jotta Cut saisi ihmetellä rauhassa. Toisen lähestymisen kautta Cut hyppäsi, ja heti esteen jälkeen teki pienet pukit. Lopuksi hyppäsitte vielä lyhyen radan. Tunti sujui hyvin, ilman sen suurempia ongelmia. Olette kivannäköinen ratsukko.


päivitetty viimeksi 6.6.2010


kaikki materiaali © Cery 2010