VARJO-PUOLI

Ch
VH-69871, katso rekisteritiedot ja rankingpisteet


Nimi Varjo-Puoli, eli Pössi Rotu Suomenhevonen
Syntymäaika 9.11.2009, VHKR Sukupuoli Ori
Väri Voikko Säkäkorkeus 152 cm
Painotus Yleispainotteinen Koulutustaso Vaativa A, 120 cm
Kasvattaja Cery Omistaja Cery

Kyseessä on virtuaalihevonen
Täyttänyt 3 vuotta 9.2.2010

Yleisesti Varjo-Puoli, tuttavammin Pössi, on melko luonteikas kaveri. Tykkää järjestää hoitajille ja omistajalle tekemistä, ja joskus voi samalla aiheuttaa heille muutaman harmaan hiuksenkin. Ori tuntee arvonsa ja jos sitä ei jokin asia miellytä, se esittää mielipiteensä asiasta samantien. Pössi ei kuitenkaan koskaan ole ilkeä, pohjimmiltaan tässäkin orissa asustaa hellimistä rakastava nallekarhu.

Hoitaessa Pössi saattaa joskus steppailla, kun se ei millään malttaisi odottaa että sille saataisiin varusteet paikoilleen ja että ori pääsisi töihin. Pössi antaa kuitenkin harjata aivan rauhassa jokaisen kolkan itsestään. Edes yleinen kulmakivi, maha, ei tuota minkäänlaisia ongelmia. Kaviot nostaa nätisti eikä kisko niitä edestakas, samalla kun joku yrittää puhdistaa niitä. Korviin koskemisestä Pössi ei erityisemmin pidä, ja sitä kannattaa välttää. Satuloidessa ori seisoo aivan hievahtamatta. Kun satulan saa paikoilleen ja alkaa kiristämään satulavyötä, Pössi pullistaa hieman, mutta senkin asian saa korjattua kun kiristää vyötä hetken päästä uudelleen. Suitsiessa nostaa päätään välillä melko korkeallekin, mutta laskee sen pienellä houkuttelulla. Pintelit ja suojat antaa laittaa ilman mitään ongelmia. Loimittaessa ei pidä soljista jotka osuvat kylkiin. Saattaa hieman pompata ja väistellä lointa sen jälkeen. Mutta jos Pössin loimittaa rauhassa turhia kikkailematta, sekin toimenpide sujuu paremmin kuin hyvin.

Ratsastaessa Pössi on erittäin herkkä avuille, ja pahin virhe, minkä orilla ratsastaessa voi tehdä, on liian rajut pidätteet. On mahdollista, että ratsastaja löytää itsensä kentän hiekkaa tutkimasta. Pössistä näkee kauas, että se nauttii päästä esittelemään lennokkaita askeliaan ja muutenkin upeaa ja uljasta ulkomuotoaan. Menee oikean ratsastajan kanssa melkein kuin itsestään muotoon ja käyttää koko kroppaansa työskentelyssä. Esteillä kuumuu melko paljon, ja tarvitsee varman kuskin. Jotkin erikoisesteet voivat olla melko jännittäviä, ja niitä ei välttämättä aina uskalla hypätä. Varsinkin vesimatot tuottavat joskus ongelmia. Kun hypyn saa rullaamaan, oria ei pysäytä mikään. Maastossa säikkyy joskus aivan pöljiäkin asioita, esim kiviä. Toisinaan Pössi ei taas pelkää yhtään mitään, ja vaikka pommi poksahtaisi vieressä, hevonen vain lupsauttaisi korvaansa sille.

Kisoissa kuumuu erittäin paljon, ja voi olla vaikea varustaa. Kun verkassa ratsastaja pääsee kyytiin, ori sulkee korvansa muulta ja keskittyy pelkästään ratsastajan apuihin. Startissa hieman ennen radan alkua tuijottelee hieman muita hevosia, mutta sitten se keskittyy jälleen ja tuloksena on yleensä puhdas rata.

i. Kajo-Varjo
VIR MVA Ch, KTK-II
sh, 150 cm, VH-60088
ii. Peltopyy
Ch, ERJ-III, KTK-III, YLA2
iii. Veli Vikuri
iie. Vaimean Tytär
ie. Aino-Kaisa
KRJ-II, YLA2
iei. Pehtoori
iee. Kaisa
e. Killan Susette
ei saavutuksia
sh, 155 cm, VH-63863
ei. Okan Simpauttaja
ei saavutuksia
eii. Kaukaisen Rakuuna
eie. Orapihlaja
ee. Linjan Killa
VIR MVA Ch. KRJ-II, ERJ-II, KTK-II
eei. Iso-Karhu
eee. Laasen Lissu

Pössin isä, Kajo-Varjo, on oikukas ja vaativa suomenhevosori. Ori tiedostaa korkea asemansa muiden hevosten joukossa, joten varokoot vieraat ori, Varjon tammoihin ei muut miehet koske. Karkailevan oripoikamme on 7 upean varsa ylpeä isä. Vaikka Varjon luoneesta ikäviä puolia löytyy hurmaa se sivusta katsojat ulkonäöllään, sillä Varjo on väritykseltään voikko ja korkeutta löytyy huimat 150cm. Maskuliininen ori on kantakirjattu, KTK-II, ja on kisaradoilta kerännyt kiitettävän määrän sijoituksia niin koulu- kuin estepuoleltakin.

Pössin isän isä, Peltopyy, on yksi Vihkalan rakastetuimmista ja suosituimmista oreista. Nuori ori herätti huomiota jo nuorena uskomattomalla menestyksellään sekä koulu-, että esteratsastuksessa. Ori on valoittanut myös rakenteellaan. Pyyn luonne paistaa orimaisuuttaan, itseppäisyyttään ja ilkikurisuuttaan. Kuitenkin ori on ottanut ihmisen johtajakseen ja on näin ollen mitä mainioin kilpahevonen ripauksella pippuria maustettuna. Peltopyyn isä, Pössin isän isän isä, Veli Vikuri on 146 cm korkea suomenhevos-ori. Väriltään ori on rautias. Veli Vikuri, tutummin Vikuri on menestynyt todella hyvin niin este- kuin kouluratsastuksessakin. Ori on niittänyt suurimman osan menestyksestään kansallisen tason estekilpailuista. Vikurilla ei ole Pyyn lisäksi muita jälkeläisiä.

Varjo-Puolen isän isän emä, Vaimean Tytär on punarautias, 156 cm korkea suomenhevos-tamma. Se ei ole menestynyt yhtä paljon, kuin Vikuri, mutta myös tältä neidiltä löytyy hyvä määrä sijoituksia, kouluratsastuksesta. Se on kilpaillut enimmäkseen aluetasolla, mutta tammalla on hyviä tuloksia myös kansalliselta tasolta. Tammalla on myös muita jälkeläisiä. Aino-Kaisa, Varjo-Puolen isän emä, on aina ollut Ceryn henkilökohtainen ihailun kohde. KRJ-II ja YLA2 palkittu tamma on vailla vertaa, onhan se luonteensakkin puolesta täysi kymppi. Aino on vaativan tason kouluratsu ja onkin parhaillaan kouluratsastuksessa, mikä varmaankin heijastuu kouluratsastuksessa pärjänneestä suvusta.

Pössin isän emän isä, Pehtoori, on vaaleanpunarautiasta linjaa suvussaan ylläpitävä suomenpienhevosorii. Herra on kouluratsastuspainotteinen ja on kerännyt painotuslajissaan mukavasti sijoituksia ja pari voittoakin. Pehtoori kilpailee koulua tasolla vaikea A, joten kisakentillä ei pitäisi olla leikin aihetta, jos haluaa päästä menestyneesti loppuun saakka. On astunut elämänsä aikana seitsemän tammaa ja ruunauksen, joka tapahtui vuoden 2007 lopulla, jälkeen ei ole enää kisakenttiä niin ahkerasti kierrellyt. Säkää löytyy 147 cm.

Aino-Kaisan emä eli Pössin isän emän emä, Kaisa, on väritykseltään hieman poikkeava muista suvun hevosista. Hän nimittäin on voikko. Ainosta huomasi selvästi tämän olevan kouluratsastuspainotteinen hänen lukuisista voitoistaan ja sijoituksistaan. Kovalla tasollakin tamma kilpaili, nimittäin vaikea A. Tamma oli kierrellyt monia valmennuksia ja ennen eläkkeelle jäämistään saavutti tämän tason. Viiden varsan emä jyräsi esteen kuin esteen kokeillessaan pariin otteeseen estekonin elämää. Vaikka säkää löytyykin vain 143 senttiä oli tammalla sisua vaikka muille jakaa!

Varjo-Puolen emä, Killan Susette on kiltti perussuomailainen vaativan tason suomenhevonen. Tammalta löytyy korkeutta 155cm ja mukavaa luonnetta, vaikka muille jaettavaksi. Tämä tamma on kuuliainen ja kiltti tosin hieman malttamaton ja utelias. Tamma on varmajalkainen hyppääjä, joka on huomattu estekentiltä saaduista sinivalkoisista ruusukkeista sekä pokaaleista. Huimia sijoituksia tamma ei ole vielä ehtinyt saada niin näyttelyistä kuin muiltakaan kilparadoilta. Jälkeläislistaa koristaa kaksi upeaa varsaa L.S. Tähtilinja sekä Varjo-Puoli.

Pössin emän emä, Linjan Killa on 162cm korkea rautias lempeä, mutta kömpelö jättiläinen, joka syttyy päästessään liikkeelle. Tamma on KTK-II ja saanut vuonna 2009 arvonimen VIR MVA Ch . Vaikka tamma onkin enemmän koulupainoitteinen, on tamma sijoittunut esteratsastuksessa 66 kertaa ja kouluratsastuksessa 45 kertaa, sekä muutaman muussa, yksittäisessä kilpailussa. Tamman jälkeläislistalla komeilee 7 nimeä. Pössin emän emän isä Iso-Karhu, on tunnettu kouluratsastuskilpailuista, koska se on sijoittunut niissä todella hyvin. Alussa Iso- Karhusta yritettiin saada estehevosta, mutta pienen jalkavamman jälkeen, tuumattiin ettei se sovi estehevoseksi. Kun Iso- Karhu alkoi viettämään eläkepäiviään, se siirrettiin siitokseen. Iso- Karhu on myös palkittu KTK 1’llä, ja se on tuottanut paljon hyviä jälkeläisiä, este kuten koulupuolellakin.

Pössin emän emän emä, Laasen Lissu on sijoittunut hyvin koulukisoissa, ja näyttelyissä. Laasen Lissu on kantakirjattu I palkinnolla, ja se on synnyttänyt hyviä varsoja jälkeläiseksi. Kouluradoillaan Laasen Lissu oli ihan omassa elementissään, sen liikkeet ja tarkkavaisuus olivat uskomattomat. Laasen Lissu on vieläkin kouluratsastuskäytössä. Varjo-Puolen emän isä, Okan Simpauttaja on tammamainen 146cm, punarautias ori. Simo asustaa Kivikylän Kartanossa, missä orilla kilpaillaan aktiivisesti niin koulu- kuin esteratsastuksessakin. Tällä hetkellä orilla on plakkarissa 43 ERJ-sijoitusta, 26- KRJ-sijoitusta sekä 9 KERJ-sijoitusta. Orilla on vain kaksi jälkeläistä, ori Pikantin Juuso sekä tamma Killan Susette.

Pössin emän isän isä, Kaukaisen Rakuuna, on 24-vuotias ihmisystävällinen Suomenhevosori. Ori näyttävän punaruunikko, oikea jättiläinen kun korkeutta löytyy huimat 163cm. Kaukaisen Rakuunan jälkeläiset ovat kaikki kilpailleet kouluratsatuksen luokissa ja osa myöskin menestyksellä. Pössin emän isän emä, Orapihlaja on 150 cm korkea sirorakenteinen punarautias tamma pirtsakalla luonteella. Tammalla on ikää vasta 8-vuotta mutta se on menestynyt hyvin kouluratsastuksen HeB ja HeA luokissa. Tällä hetkellä tammalla on 2 jälkeläistä, samasta isästä. Kiitos Awelei!

Jälkeläiset

Ei varsoja.

Tapahtumat ja arvonimet

NJ-näyttelyt

22.12.2009 Lakea > IRTOsert, pt. Anu V.
13.12.2009 Syysniemi > IRTOsert, pt. Anu V.
26.11.2009 Valhalla > IRTOsert, pt. Alina J.

Ratsastuskilpailut

KRJ-kouluratsastus, 1 sijoitusta
10.12.2009 Evergrey, KRJ-Cup: Vaativa A (6/154)

ERJ-esteratsastus, 6 sijoitus
27.11.2009 Twisty Puzzle, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/30)
29.11.2009 Twisty Puzzle, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/30)
01.12.2009 Ashton Shadow, ERJ-esteratsastus:  80 cm (4/30)
01.12.2009 Ashton Shadow, ERJ-esteratsastus:  90 cm (4/30)
04.12.2009 Hetken Hurma, ERJ-esteratsastus:  80 cm (1/30)
15.12.2009 Barrier Showjumpers, ERJ-Cup: 100 cm (14/282)

VVJ-valjakkoajo, 0 sijoitus

Valmennukset

Estevalmennus 18.12.2009, 80 cm, valmentaja Joshua Murray, kommentti:


Pössi kulki alkutunnista jäykästi eikä osoittanut juurikaan innostusta työskentelyyn. Asetettuani puomit pääty-ympyröille, Pössiltä vaadittiin jo ensinnäkin jalkojen nostelua, mutta myös kevyttä tempon lisäystä puomien kohdalla. Ori heräsi kun asettelin ristikot pitkälle sivulle. Ristikot olivat pieniä, uutta tarkoituksena olikin seurailla lähestymisiä ja jalkojen työskentelyä. Ristikoiden välit olivat yksi, kaksi ja kolme laukkaa. Pössin laukka oli aluksi hieman laiskahkoa, mutta muutaman hypyn jälkeen joustoa ja vauhtia alkoi löytymään. Suomenkönttikin koordinoi jalkojaan lähes yhtä hyvin kuin hennot puoliveriset tänään. Pössiin tulisi vain saada vauhtia heti alkutunnista, vaikka orilla olisikin huono päivä, mutta näin se työskentelee ahkerammin ja käyttää oikeita lihaksiaan. Ratsastaja pyysi paria erikoisestettä testattavaksi, joten kun aikaa oli niin laitoin koko porukan vähän kokeilemaan ylityksiä. Pössin mielestä punainen muuri este oli aivan kammottava, joten sen lähellekkään ei suostuttu menemään, myöskin vesimaton kanssa oli jotain häipäkkää. Pössin kanssa otettiin rauhallisesti ja kokeiltiin muutamia kikkoja, mutta ori ei ollut höynäytettävissä. Tankkasimme kammotuksia useaan otteeseen ja lopulta Pössi hyväksyi ne ja ylitti ne ensin käynnissä rauhallisesti, sitten 50cm ristikon kanssa ja lopulta 80cm pystyn kanssa.


päivitetty viimeksi 27.1.2010


kaikki materiaali © Cery 2010