JIVE

ei saavutuksia
VH-, katso rekisteritiedot ja rankingpisteet


Nimi Jive, eli pelkkä Jive Rotu Akhal-tekinhevonen
Syntymäaika 28.10.2009, VHKR Sukupuoli Ori
Väri Ruunikko Säkäkorkeus 155 cm
Painotus Yleispainotteinen Koulutustaso Helppo A, 100 cm
Kasvattaja Maria Voltaire, Venäjä Omistaja Cery

Kyseessä on virtuaalihevonen
Täyttänyt 3 vuotta 28.1.2010

Jive on mukava nuorehko ori. Jive on kiltti kuin kuin mikä ja ihanan herra mainen. Kaikki tykkäävät Jivestä tosi paljon, koska herra on vain ihan yli kiltti, mutta voi Jiven kanssa ongelmiakin hankkia. Vaikka Jive on yli kiltti se on myös kamalan säikky ja arka. Jive ei tykkää yhtään uusista asioista ja nopeista liikeistä. Kannataa siis olla ihan rauhallinen eikä hosua ja riekkua. Jos esimerkiksi heilautat kättäsi morjestaaksesi naapureita ratsastus retkellä voi olla, että Jive pillastuu ja säntää kotiin!

Vaikka Jive onkin säikky se osaa olla ihan rauhallinen ja rento. Tämän huomaa kun nuorukaista harjaa ja silittelee.. Jive nukahtaa melkein pystyyn kun sillä on niin turvallinen ja hyvä olla. Harjatessa Jive on rauhassa ilman mitään hoppua tai paniikkia. Kavioita putsatessa kuuntelee hyvin tarkkaan, että mitä tapahtuu ja onko jokin juttu tulossa. Tarhassa ollaan nätisti ja rauhallisesti, kupsutellaan kavereita ja höristään naapureille. Onhan tietysti näitä minä haastan sinut leikkejä, mutta niitä löytyy melkein joka tarhasta ja onhan se nyt vähän otettava mittaa kaverista. Tarhasta hakiessa ja sinne mentäessä yritetään rynniä ulos, mutta se ei koskaan onnistu ja kohta sieltä tullaan ihan nätisti. Tämä tapa on jo ihan varsasta opittu. Loimittaessa Jive kuuntelee ja seuraa tarkasti, se ei kestä yhtään jos loimi rapisee tai siinä on liikkuvia osia. Jive on vain niin säikky. Satuloidessa seisotaan paikallaan ja ollaan vain paikallaan. Ei tarvitse pyöriä tai hyöriä, voi olla, että Jiveä jännittääkin niin, että minnekköhän mennään, että se ei kauheasti viiti heilua. Suitsittaessa Jive on paikallaan ja antaa laittaa suitset suuhun jos suitsittaja osaa laittaa ne suuhun. Jiven suu pielet on hyvin herkät joten varoitan teettämästä ylimääräisiä iskuja niihin.

Ratsastaessa rauhallisuuden perikuva ja myös askeleet ovat pehmeät, mutta silti lihaksekkaat. Jiven ajattelu kyky toimii kyllä heti jos ratsastaja pyytää jotain ja apujen kuuntelu toimii. Koulussa Jive toimii kuin rasvattu salama. Sen liikkeet ovat upeat ja kaiken korostaa sen kaarelle taittuva kaula. Kouluratsastus on minun mielestäni Jiven laji, mutta Jive taitaa olla toista mieltä. Esteillä Jive toimii kuin kaikkien esteratsastajien ratsujen pitäisi toimia. Jive hyppää hiukan ylimääräistä ja varmistaa sillä, että ei osu puomiin. Jive näyttää uskomattomalta kun se hyppää esteen yli ja vielä koukistaa etujalkojansa rintaansa päin. Maastossa Jive on hiukan epäilevä ja pieni raksahduskin voi saada sen pako kauhun paikalle. Suosittelen ratsastamaan Jivella aukealla, että se tietää, että ei ole mitään hätää. Kiitos Hilla!

  i. Dornazarbek
at, ruunikko, 156 cm, evm
  ii. Gelishikli   iii. Fakir Sulu
  iie. Dhzeren
  ie. Filfil   iei. Enilmez R
  iee. Sapar Khan
  e. Guljalek
at, ruunikko, 154 cm, evm
  ei.Dorbairam   eii. Kurt Bai Black
  eie. Sluchai
  ee. Falmarzan   eei. Mele Kirgi
  eee. Misty

Dornazarbek oli upea ruunikko Akhal-tekinhevonen joka pärjäsi hyvin niin koulu kuin este radoilla. Zarbek oli hyodle siittolan a ja o ja Herra Riguilen ainoa oma ykkös siitosori. Zarbek oli hienompaakin hienompi siitosori. Zarbekilla oli monta pokaalia ennenkuin Zarbek kuoli kamalassa auto kolarissa. Zarbek litistyi kahden auton väliin niin, että sen monta kylkiluuta murtui ja se kuoli siihen. Lääkäri kävi hevosta katsomassa, mutta tuli kertomaan pahoittelunsa Herra riguilelle. Herra hautasi hevosensa upean suuren kartanon etupihalle kaikkien nähtäväksi. On Zarbekille myös veistetty patsas Herra Riguilen pihalle patsaassa lukee " Muistamme sinut ikuisesti veljenämme Dornazarbek".

Gelisdhikli eli Venäjällä yhdessä kurjassa huijarin omistamassa siittolassa. Geishli oli upea kimo ori jolla teetettiin 9 varsaa per kuukausi. Elikkä joka kuukausi oli 9 astutusta. Se oli kauheaa rumpaa, mutta kauppa kävi. Mies joka piti näitä hevosia pakotti miehet maksamaan lisää ja valehteli, että orilla oli vaikka mitä mitalleja ja arvonimiä. Ei Geishlillä oltu koskaan edes ratsastettu vanhassa kodissaahn ja kun sillä ratsastettiin ensimmäistä kertaa se oli 7 vuoden ikäinen. Geishli muutti Herra Riguilen hoiviin ja hänen tyttärensä Dorothy hoivasi Geishliä ja hankki sille muutaman arvonimenkin ja muutamia sijoituksia.

Fakir asui ensiksi tanskassa kunnes eräs rikas mies osti sen moskovaan, sieltä se matkasi suureen siittolaan jossa se oli hetken aikaan ainoa ori. Rikas mies ratsasti hyvin vähän, mutta hänen poikansa hulvaantui kuin sai kuulla Fakirista. Poika ihastui Fakiriin kun se tanssahteli upein askelin heidän pihallaan. Nuorukainen rupesi kouluttamaan Fakiria ja sai siitä hyvän hevosen, jolla astutti oman tammansa Dhzerenin. Kaikki upeinta koko jutussa olise, että hänen isänsä ei tiennyt astutuksesta tai siitä, että Poika oli edes kouluttanut tai edes kilpaillut hevosella. Hänen setänsä avusti häntä. Mutta kävi semmoinen virhe, että poika antoi setänsä astuttaa Fakirilla oman tammansa ja silloin pojan isä oli tullut talliin. Mies oli ampunut vahingossa Fakirin siihen paikaan suoraan tamman päälle ja samalla huutanut, että ''minun orini ei rosvojen hevosia astu''. Se oli kauheaa, mutta kukaan ei tiedä olisiko tuo totta.

Dhzeren oli erään nuoren pojan hevonen joka oli upean ruunikko ja hyvä liikkeinen tamma. Zerenillä kisattiin vain koulussa, kun esteille sillä ei päästy. Zerenillä oli 18 varsaa joista Pojan isä varmaan tiesi vain 3.. Mutta poika sai ostaa itse hevoset, joten hän kävi astuttamassa salaa naapurin hyvällä hevosella tammansa ja ei kertonut kenellekkään. Zeren ei kumminkaan sijoille päässyt kuin 2 kertaa. Zeren kuoli 23 vuotiaana pahoihin jalka vaivoihin.

Filfil on nyt kyllä jo kuollut, mutta silti Riguileran ensimmäinen kasvatti. Fillillä oli hyvä rakenne, muttta päässä ei ollut mitään muuta kuin korvat. Fil kuoli kun lääkäri joutui lopettamaan sen agressiivisen käytöksen takia ja kun se oli ihan yli säikky. Filliltä varmaan Jive on säikkyyden perinytkin. Mutta Fillin rakenne oli aivan uskomaton. Enilmez R sai jo 3 iässä ensimmäisset varsansa. Nilmeziä käytettiin paljon jalostukseen rakenteen ja luonteensa takia, mutta siltikin väärin. 4 vuotiaana Rigueile osti orin iteselleen ja hoivasi sen kuntoon ja astutti Sapar Khanin ja sai Filfilin. Nilmenzillä kisattiin mahdollisimman paljon ja se aiheutti kulumista luustossa ja luissa. Eräänä aamuna ori oli kaatunut karsinassa ja ei päässyt enää ylös, kun luut olivat kuluneet ja pyöreät. Lääkäri teki päätökset Riguilen kanssa ja päätös oli, että ori lopettaisiin. Nilmenzillä on hauta paikka Terrevien meren rannalla jossa Riguile ja se olivat ratsastaneet viimeisellä retkellänsä...

Sapar Khanin ensimmäinen ja viimeinen varsa oli Filfil joka säilyi hengissä varsomisesta. Sabrina ei selvinnyt. Kuolemaansa aikaisemmin Sabrina oli käynyt noin 68 eri kisassa ja saanut monen monta laatu arvostelua. Tamma omasi myös hyvän rakenteen, mutta todella agressiivisen luonteen. Jos menit liian lähelle Sabrinaa niin se olisi voinut ruveta potkimaan oikein kunnolla tai puremaan.. Filfil peri luonteen äidiltänsä. Guljalek on upea akhaltekke tamma joka on nyt eläkkeellä, mutta kumminkin vielä siitoskäytössä moskovassa Riveyn nimisessä siittolassa jossa se on nyt uusimman varsansa kanssa. Tamma on 16 vuotias upea pakkaus jossa on energiaa ja kumminkin pieni säväys diivamaisuutta. Gullelle on nyt suunniteltu vielä viimeistä varsaa, mutta ei ole toden näköistä, että sitä tulee. Gullella on 23 varsaa.

Dorbairam eli ram on ollut jo muutaman vuoden pois maanpäälisestä elämästä. Ram kuoli suuressa viirus epidemissa, missä se oli yksi uhri. Taudin aiheuttajaa ei tiedetä, mutta epäillään sen olevan joku ötökkä. Ramilla on 5 varsaa, jotka ovat pärjänneet yllättävän hyvin esteillä. Ram itse oli koulupainotteinen siihen asti kun se kuoli. Kurt Bai Black oli upea siitos ori joka asui erään köyhän miehen hoivissa. Mies kumminkin äkki rikastui orinsa kanssa ja jätti Bain tanskaan ja itse suuntasi kohti teksasta. Bai ei päässyt irti, ennenkuin villihevos lauma tuli ja potki tien vapauteen. Bai saatiin kumminkin kiinni ja myytiin hyvään hintaan eräälle rouvalle joka myi orin Herra Riguillelle. Riguile oli 15 vuotias silloin kun sai orin. Mutta Riguilen oli pakko luopua hevosesta koulun ja aikuistumisen edestä. Riguile myi hevosen eräälle rikaalle miehelle nimeltään Richard Welley.

Sluchai eli Haidi asui Welleyn luona siihen asti kun kuoli vanhetessaan. Haidi sai Welleyltä riittävästi huomiota joka rohkaisi joka kerta tammaa. Haidi sai monta sijoitusta ja arvonimeä. Sitä käytetiin myös paljon jalostuksessa koska sai upean arvonimen Pertyel Sluchai, mutta tämä ei ruumiinrakennetta muuttanut. Haidilla ei ollut ollenkaan akhalteken luonne tai ruumiinrakenne se näytti enemmänkin arabilta tai puoliveriseltä. Falmarzan elää vielä tänä päivänäkin Huldags nimisessä siittolassa, mutta on jo 29 vuotias joten sitä ei käytetä jalostuksessa. Maralle on kertynyt vaikka minkälaista arvonimeä ja monesta lajista. Mutta varsoja tammalla ei ole kuin 3.

Mele Kirgi eli kingi oli entinen kouluratsu ennnenkuin se siirrettiin siitos käyttöön Mexikoon. Sielä se astui joka päivä kaksi tammaa ja sillä on nykyään noin 97 varsaa. Yksi tammoista oli Misty, joka oli viimeinen tamma joka astuttiin. Kingi kuoli ähkyyn. Misty oli vikellys hevonen. Misty oli ''töissä'' sirkuksessa. Misty oli alusta alkaen leveä selkäinen ja hyvä lihaksinen tamma. Misty esiintyi noin 6 päivänä viikossa ja 9 esityksessä per päivä. Palautumis aikaa oli vain päivä ja muutama tunti. Misty kuoli vähä ravinteisuuteen ja siihen kun se oli niin kipeä. Koko ajan joku tanssi sen päällä tai teke upeita temppuja. Misty oli musta tamma joka oli kuollessaan 9 vuotias. Kiitos Hilla!

Jälkeläiset

Ei varsoja.

Tapahtumat ja arvonimet

NJ-näyttelyt

-

Ratsastuskilpailut

KRJ-kouluratsastus, 0 sijoitusta

ERJ-esteratsastus, 0 sijoitusta

Valmennukset

Bailadorin estevalmennus 6.2.2010, 80-100 cm

Jive oli hieman hermostuneen oloinen alussa, liekö johtuneen uudesta paikasta. Lämmitelyn aikana sait orin kuitenkin rentoutumaan ja huomasin yhteystyönne sujuvan oikein hyvin. Alkulämmitelyssä käytetyt puomit eivät tuottaneet ongelmaa, sillä ori hallitsi kaikki neljä jalkaansa hyvin ja oli tarkka apujen suhteen. Rauhallinen istuntasi loi oriin varmuutta ja turvallisuutta. Jiven kanssa ravivoltit eivät tuottaneet ongelmia ja laukan vaihdotkin sujuivat. Lisäksi lämmittely esteellä, este nro. 4(kapeampana), sujui Jiveltä rutiininomaisesti ja oriista näki, että se tykkää hyppäämisestä. Treenissä ratanne oli kaunis ja hallittu. Suurempia ongelmia teillä ei ollut ja Jive selvästi luottaa sinuun johtajana. Hyvällä tempolla hoiditte sarjankin vaikka saittekin sinne peräti neljä askelta. Hyvät ja selkeät avut kertoivat Jivelle selvästi koska piti tehdä mitäkin. Teitä oli oikein upea katsella.


päivitetty viimeksi 27.1.2010


kaikki materiaali © Cery 2010