Päiväkirja ja valmennukset

Lauran yksityiskouluvalmennus 12.2.2011, vaativa A.
Toinen yhteinen valmennuskerta alkoi hyvin, saavuimme maneesiin samaan aikaan joten ohjeistin sinut verkkailemaan Kajo-Varjoa käynnissä ja ravissa tehden erilaisia kaarteita ja ympyröitä. Ori vaikutti hieman jäykemmältä mitä edellisellä kerralla joten verryttelyissä meni hieman kauemmin jotta ratsusi saatiin notkeaksi ja vastaamaan apuihin heti eikä kohta. Tämän päivän harjoitteluna olisi sulkutaivutukset ravissa ja laukassa sekä lopputunnista hieman laukanvaihtoja. Aloitimme sulkutaivutuksilla ravissa R pitkällä sivulla. Kajo-Varjo oli nyt hyvin kuulolla ja vastasi apuihin hyvin. Alussa taivutit oria turhan vähän joten muutama kierros meni siihen että saatiin taivutus kuntoon. Kunhan asentosi oli kunnossa alkoi taivutus näyttää oikein hyvältä joten siirryttiin laukkaan. Laukassa Kajo-Varjo tuntui innostuvan joten käskin rauhoitella oria erilaisin ympyröin ja voltein enne uutta yritystä. Hetken vääntämisen ja kääntämisen jälkeen tehtävä alkoi sujua laukassa niin hyvin että pääsimme siirtymään laukanvaihtoihin. Laukanvaihtoja tehtäisiin joka neljännellä askeleella maneesin keskihalkaisijalla. Annoin sinun aloittaa omaan tahtiisi tehtävän. Vaihdot oli aluksi hieman tönkköjä ja tasapainottomia mutta jo toisella kierroksella näytti paremmalta. Vaihdot osui hyvin kohdilleen ja muutaman toiston jälkeen annoinkin sinun jo alkaa loppuverryttelemään oria.

Lauran yksityiskouluvalmennus 10.2.2011, vaativa A.
Olit jo maneesissa verryttelemässä oriasi kun vasta saavuin paikalle. Tarkkailin hetken työskentelyänne ja sehän näyttikin ihan mukavalta, Kajo-Varjo kulki kauniisti allasi ja kuunteli hyvin apuja. Kun olit aikasi oria verrytellyt käskin kävellä hetken vapain ohjin jonka jälkeen aloiteltaisiin kunnolla harjoittelu. Ensimmäiseksi harjoittelun kohteeksi olin valinnut siirtymiset peruutuksesta suoraan laukkaan, niitä hiottaisiin sitten ihan kunnolla. Hetken kävelyn jälkeen käskin ottaa ohjat tuntumalle ja ravailla hetken ennen tehtävän aloittamista. Ensimmäinen peruutus oli hieman hätäinen ja Kajo-Varjo kulki pää ylhäällä selkäänsä käyttämättä. Siirtymä laukkaan oli hieman hätäinen ja väliin tuli muutamia raviaskeleita. Ohjeistin ratsastamaan hevosen rennoksi ravissa ennen uutta yritystä. Kun ori oli rentona ja kuulolla otettiin uusi yritys. Nyt peruutus oli paljon parempi eikä laisinkaan niin hätäinen kuin ensimmäinen. Siirtyminen laukkaan olisi voinut olla parempikin mutta sitä kerettäisiin hioa vielä! Muutaman suunnan vaihdon ja useiden yritysten jälkeen alkoi tehtävä sujua oikein mallikkaasti ja olin tyytyväinen työskentelyynne.

Gemsin yksityisestevalmennus 24.10.2009, 100 cm.
Alkuun Varjo liikkui niin kevyesti eteen, että oli suoranainen ihme, että se oli täysin ratsastajan kontrollissa. Kunhan ori oli ensin saanut hieman purkaa energiaansa, alkoi tasainen tempo löytyä ja askel vakinaistua. Aloitimme kokoamalla askellajit käynnistä raviin ja laukkaan. Varjo toimi hyvin, polki hienosti takapäällään ja kulki vaadittavassa muodossa. Ympyröillä ratsastaja asetti sen taitavasti sisään ilman, että etu- tai takapää karkaili. Ori oli hyvällä tuulella ja kuunteli moitteettomasti, vaikka välillä säpsähtelikin kovaa tuulta. Niinpä valmennus sujui kaiken kaikkiaan hyvin. Teimme paljon käynti- ja ravityöskentelyä, vasta lopussa työstimme laukkaa. Heti kun oikea tempo löytyi, sulkutaivutus onnistui hyvin ravissa ja käynnissä. Laukassa se oli teille aavistuksen vaikeampaa, mutta kunhan ratsastaja muisti pitää johtavat avut tasaisina. Heti kun Varjo sai selkeät avut, sulut onnistuvat hyvin. Lopussa laukanvaihto kahdeksikossa meni hyvin putkeen, vaikka ratsukko olikin jo hieman väsynyt, siitä plussapisteitä! Valmennus sujui kokonaisuudessaan hyvin, eikä moittimista ollut etenkään yhteistyössä.

martsun yksityisestevalmennus 17.10.2009, 100 cm.
Varjon estevalmennus aloitettiin verkan jälkeen maapuomeilla ja niiden jälkeen pystytetyllä esteellä. Tarkoituksena oli keskittyä askeleiden sovittamiseen ja sitä kautta sopivien teiden ratsastamiseen. Alussa orin energia purkautui pienoisena kaahotuksenakin, mutta pääasiassa se liikkui enemminkin hyvin reippaasti ja lennokkaasti. Loppupuolella pystytimme muutamia esteitä 80-100cm ja sovelsimme oppimaamme (askeleiden sovitus) erilaisin variaatioin, tehden tiukempia ja laajempia teitä. Laitimmaisin este oli tarkoituksellisesti peitetty ohjaajan kirkkaalla takilla, jotta voitiin harjoitella myös orin siedättämistä 'kummallisiin esteisiin'. Varjo ei onneksemme kauaa kyttäillyt vaan hyppäsi jo ensimmäisellä kokeilulla esteen, vieläpä mukavalla varalla. Yleisesti ottaen positiivinen tunti, suosittelin ratsastajaa jatkamaan erikoisempien esteiden harjoittelua, jotta Varjo saataisiin niillä vieläkin rohkeammaksi.

KarvaHaamun yksityiskouluvalmennus 3.7.2009, Vaativa B.
Varjo saapui maneesiin kimakan hirnunnan säestämänä, se oli selkeästi täynnä virtaa. Alkulämmittelyn aikana se oli hieman keskittymätön, mutta kuin taikaiskusta syventyi täysin kuuntelemaan, kun aloimme harjoitella. Valmennuksen aikana orin liikkuminen oli mahtavan näköistä, energistä mutta kuitenkin hillittyä, ja orista paistoi selkeä innokkuus ja nöyryys. Avotaivutuksissa ratsastajan hieman epäselvä tehtävänanto sai orin pohtimaan tehtävän suorittamista kahteen kertaan, ja se alkoi vetää uralta kohti maneesin keskustaa kuin protestiksi. Kun ratsastaja kuitenkin sai orin hienosti hallintaan ja selkeämmät avut käyttöön, hevonen ymmärsi ettei ole leikin aika. kaiken kaikkiaan Varjon meno oli hyvännäköistä ja yhteistyö ratsastajan kanssa mainiota, paljon paremmin ei orihevosen kanssa mennä. Superplussana ratsastajan jatkuvasti pysynyt kaunis istunta ja muutenkin eleetön ja kevyt ratsastus.

Karoliinan yksityisestevalmennus 30.5.2009, 100cm.
Varjo oli hieman viirolla päällä kun talutit pojan kentälle. Ori oli hieman reipaan oloinen. Kun nousit Varjon selkään se lähti heti eteen päin. Varjo ravasi halukkaasti eteen päin kun pyysit sitä. Asettelin sillä välin puomeja niin että Varjo kulkisi päätyympyröitä. Varjo ravasi hyvin puomien yli vaikka välillä kuuluikin kolahduksia. Varjo tuli puomit myös laukassa hyvin, mutta kolahdukset kuuluivat silti. Rakensin yhden okserin ja yhden pystyn kentälle niin että ne olivat päätyympyröillä. Sitten käskin sinun tulla ne ensin ravissa. Varjo oli hieman innostunut ja pyrki koko ajan laukalle. Se hyppäsi kuitenkin puhtaasti moleimpien esteiden yli oikealla hetkellä. Sitten tein pari lisä estettä. Kahdesta pystystä muodostui nyt sarja päätyympyrälle ja okserin lisäksi toiselle päätyympyrälle tuli pieni muuri. Nämäkin esteet Varjo selvitti tyylipuhtaasti. Valmennus sujui hyvin sekä ratsastajalta että hevoselta.Ulkoasun © Daniela P 2011, kopiointi ehdottomasti kielletty!
Ulkoasussa käytettyjen kuvien © Mainitsematon kuvaaja & KK, kiitos!